Cum ne ferim de căpuşe în sezonul ieşirilor la iarbă verde. Muşcătura lor poate provoca o boală gravă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perioada în care există riscul de a fi înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între lunile aprilie şi noiembrie
Perioada în care există riscul de a fi înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între lunile aprilie şi noiembrie

Pericolul de a fi muşcaţi de căpuşe pândeşte în parcuri sau pajişti, chiar în gospodăria proprie. Sfatul medicilor este ca persoana înţepată de căpuşă să se prezinte cât mai repede posibil la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Medicul Cristina Răduţă, specialist în cadrul secţiei Boli Infecţioase a SJU Buzău, spune că în România există peste 25 de specii de căpuşe, care devin active odată cu încălzirea vremii. 

Perioada în care există riscul de a fi înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între lunile aprilie şi noiembrie, însă incidenţa maximă a acestora este în perioada mai-iulie.

Medicul buzoian spune că aceste insecte preferă zonele cu vegetaţie abundentă, în special pajiştile de la marginea pădurilor, parcurile şi orice zone cu vegetaţie înaltă. 

Din acest motiv, este necesară tunderea vegetaţiei în această perioadă, pentru a crea un mediu mai puţin propice dezvoltării căpuşelor.

Pericolul de a fi muşcaţi de căpuşe creşte în sezonul ieşirilor la iarbă verde, al plimbărilor prin parc. Într-un astfel de caz, medicul buzoian spune că se impune prezentarea la camera de gardă a spitalului. 

Medicii vor dezinfecta locul în înţepăturii şi vor extrage insecta printr-o procedură simplă şi nedureroasă, după care transferă pacientul către camera de gardă de la Boli Infecţioase. Aici i se recomandă administrarea unui medicament în scop profilactic, pentru prevenirea complicaţiilor. 

„Există tot felul de metode empirice pentru a extrage căpuşele, pe care nu le încurajăm, pentru că sunt riscuri pe care mulţi nu le conştientizează. De exemplu, căpuşa se poate rupe în timpul extracţiei sau poate fi strivită, iar tot conţinutul se transferă astfel în corpul pacientului”, spune dr. Cristina Răduţă.

Medicul Cristina Răduţă precizează, de asemenea, că este ideal ca insecta să fie extrasă în primele 24 de ore de la înţepătură, pentru că atunci nu există nici un risc de contaminare. Perioada optimă este de 72 de ore, timp în care pacientul trebuie să se prezinte la spital.

buzau

După extragerea căpuşei, pacientul va trebui să monitorizeze locul înţepăturii timp de 31 de zile, pentru a observa eventuale modificări la nivelul pielii. Orice indiciu trebuie tratat cu seriozitate, spune medicul infecţionist, şi este motiv pentru o nouă prezentare la un cabinet specializat.

Pentru prevenirea unor astfel de complicaţii, medicul Cristina Răduţă recomandă evitarea zonelor cu vegetaţie abundentă. Pentru cei care vor totuşi să iasă la iarbă verde, există şi alte metode simple. 

Le este recomandată purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă, de preferinţă în culori deschise, pentru a putea observa orice insectă care se urcă pe haine.

Este eficientă, de asemenea, şi utilizarea se soluţii de protecţie a pielii, iar la întoarcerea acasă se recomandă verificarea bagajelor. 

„Un duş pe zi reduce riscul de a fi înţepaţi de căpuşe, iar dacă avem un animal de companie trebuie să îl protejăm şi pe el şi să îi examinăm frecvent blana, pentru că poate fi vector de transmitere”, a declarat medicul Cristina Răduţă.

Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Cea mai gravă este boala Lyme, sau borelioza, supranumită şi “boala cu 1000 de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli.

În ultimele zile, 13 persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău după ce au fost muşcate de căpuşe. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tineri fugiţi din izolare, sancţionaţi după ce au fost găsiţi într-o parcare. O ceartă între ei a atras atenţia unor poliţişti

„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite