Ce soluţie au adoptat şoferii din România la scumpirea benzinei. În cât timp se amortizează investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Preţul din ce în ce mai mare al benzinei îi determină pe şoferi să caute alternative mai ieftine de deplasare. Una dintre variante ar fi montarea unei instalaţii de gaz petrolier lichefiat (GPL) pe maşină, care poate reduce la jumătate costurile cu carburanţii.

Montarea unei instalaţii GPL costă în medie 3.000 de lei, iar investiţia este amortizată după parcurgerea a 10.000 de kilometri. Costul unui litru de gaz petrolier lichefiat este în jur de 4 lei, sub jumătatea preţului unui litru de benzină.

Într-un atelier din Buzău, în ultima perioadă a crescut numărul clienţilor care optează pentru montarea unei instataţii GPL. Oamenii aleg această alternativă, după ce au observat că preţul benzinei a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Montarea unei astfel de instalaţii se face în doar câteva ore, iar costurile variază între 2.500 şi 4.500 de lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Printre clienţi îl găsim şi pe Gregorian Goga, un tânăr care a venit la Buzău tocmai din Sighişoara pentru a monta o asfel de instalaţie.

„Este a treia maşină cu care vin aici, băieţii sunt foarte profi. Se justifică trecerea, pentru că întotdeauna GPL-ul a fost la jumătatea preţului faţă de benzină. Merită conversia dacă faci undeva la zece mii de kilometri pe an”, declară Gregorian Goga.

Un alt şofer care a ales să-şi treacă autoturismul de pe benzină pe GPL în urmă cu câţiva ani ne spune că economia făcută cu carburantul este însemnată.

„Am montat prima instalaţie, cred, undeva prin 2014. Benzina era scumpă şi atunci, iar montând GPL am redus poate mai bine de jumătate preţurile pe care le plăteam la benzină. Acum un plin la gaz, 160 de lei, 44 de litri. La un motor de 1,9 litri fac undeva la 380 de kilometri. Depinde şi de stilul de mers”, ne asigură Cosmin Sava. 

buzaugplsebigaz

Foto I. Bunilă

În România, statul nu sprijină trecerea de la benzină la gaz petrolier lichefiat. În alte state, cei care optează pentru conversia autoturismului au parte de facilităţi, de la locuri de parcare gratuite până la deduceri de preţuri sau bonificaţii.

„Alimentarea cu GPL este foarte sigură, este prietenoasă cu mediul şi îţi face face economie. E o alegere nemaipomenită pentru cei care au maşini pe benzină. Consumul pe GPL creşte cu maxim un litru la suta de kilometri, dar se reflectă în diferenţa de preţ dintre benzină şi GPL. Preţul mediu la benzină e 9 lei, iar la gaz e 4 lei şi ceva. E la jumătate”, declară Sebastian Maroş, proprietarul unui service  unde se montează instalaţie GPL pe maşini.

GPL sau gazul petrolier lichefiat este un produs de rafinărie care conţine butan şi propan. Acesta este un carburant mai puţin poluant faţă de benzină. Potrivit statisticilor, gazul petrolier lichefiat elimină cu 75% mai puţin monoxid de carbon şi cu 40% mai puţin monoxid de azot faţă de arderea benzinei.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite