VIDEO Cum se vede Capitala de sus. Arghezi: „Bucureştii sunt un oraş frumos şi care se mai înfrumuseţează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul văzut de sus. FOTO Mediafax
Bucureştiul văzut de sus. FOTO Mediafax

Vara, iarna sau toamna, Capitala are alt aspect atunci când este privită în ansamblul ei, când depăşim bordura trotuarului şi zidurile scorojite sau prea lucioase. Vă invităm să daţi o privire „de sus” asupra oraşului în inima căruia trăiţi, printr-o filmare realizată de cei de la Fotografieurbana.eu.

„Totuşi, Bucureştii sunt un oraş frumos şi care se mai înfrumuseţează. Deschizăturile mari ale Bucureştilor, Şoseaua, Cotrocenii, Oborul, Văcăreştii, Filaretul sunt ca nişte imense bijuterii în amurg. O frumuseţe cu sute de bolţi descrescute face drumul de aur şi cerul de peruzea galbenă şi rubinie, din răscrucea Bulevardului cu Calea Victoriei, către Ciurel. Şi în interiorul acestui vast apartament care e capitala, zi pe zi, se răscroieşte un colţ şi se descifrează o intenţie”, scria Arghezi, în „Bilete de papagal”, în secolul trecut.

De la descrierea lui Arghezi până în ziua de astăzi mare lucru nu s-a schimbat. Doar conturul oraşului a prins câteva vârfuri mai înalte şi forme mai moderne. În rest, până şi promisiunile primarilor au rămas aceleaşi.

„Capitala este bârfită de 365 de ori pe an, atât de bucureşteni, cât şi de vizitatorii din provincie, cu un plus de injurie din partea celor care se întorc din străinătate, iar primarul este bârfit odată cu capitala. Orice măsură radicală de civilizare a oraşului este sabotată cu vorba sau cu fapta”, descriere Ioana Pârvulescu în cartea „Întoarcere în Bucureştiul interbelic”, felul în care orice încercare de modernizare a Capitalei era criticată de societate. La fel se întâmplă şi acum.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite