Un profesor pedofil, condamnat la şapte ani de închisoare, a primit în final trei ani cu suspendare. Explicaţia judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de matematică pensionar, condamnat în primă instanţă la şapte ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unor eleve pe care le medita, a primit în apel o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa este definitivă.

Marin Filionescu, un profesor de matematică pensionar, în vârstă de 74 de ani, din Popeşti-Leordeni, a fost condamnat în luna februarie 2020 la şapte ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unor eleve pe care le medita. Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Bucureşti, unde pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare a fost redusă la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Curtea constată că prima instanţă nu a acordat relevanţă corespunzătoare faptului că inculpatul are vârsta de 74  de ani, studii superioare, fost profesor de matematică, în prezent pensionar, fără antecedente penale, împrejurări în raport de care nu se justifică aplicarea unei pedepse de 7 ani închisoare, aproape de maximul special prevăzut în norma de incriminare”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti.

Judecătorii care au pronunţat sentinţa finală au arătat că „natura şi gravitatea faptei săvârşite de inculpate, dar şi circumstanţele sale personale justifică reducerea pedepsei de la 7 ani închisoare la 3 ani închisoare şi suspendarea sub supraveghere a executării acesteia”.

Dosarul  în care profesorul pensionar a fost judecat scoate la iveală faptul că ani de zile profesorul a avut faţă de elevele care mergeau la el la meditaţii atitudini cu conotaţie sexuală, dar elevele nu au depus niciodată plângere. În final, Marian Filionescu a fost dat în vileag de o elevă de clasa a VIII-a abuzată în mai 2018, când fata de 14 ani se pregătea pentru examenul de Evaluare Naţională.

„Aflată în casa profesorului pensionar pentru ore de matematică, tânăra a fost agesată sexual. Eleva le-a povestit anchetatorilor că în timp ce îşi punea cărţile în ghiozdan, profesorul a luat-o în braţe şi a început să o sărute în mod repetat pe gât şi pe obraz în apropierea gurii. „Eu mi-am tras capul şi am reuşit să scap din braţele acestuia, însă acesta m-a prins de mână şi m-a bruscat, iar în timp ce mă ţinea cu mâna dreaptă de mâna, cu cea stângă mă strângea de sâni. După aceasta, mi-a băgat mâna pe sub tricou şi eu i-am prins mâna, dar acesta, având mai multă forţă, s-a eliberat şi a început din nou să mă strângă de sâni, de această dată direct pe sutien, spunându-mi ca data viitoare să nu mai port sutien”, este mărturia fetei, care a mai spus că era în stare de şoc şi nu reuşea să mai aibă vreo reacţie decât să spună  „NU!, NU!”.

Împotriva lui Marin Filionescu au depus mărturie mai multe foste eleve ale profesorului. Ajunse acum adulte, tinerele au confirmat apucăturile profesorului care le medita. Spre exemplu, una dintre tinere a declarat că în anul 2013, când era în clasa a X-a a luat meditaţii de la profesorul Filionescu timp de doi ani. „Pe parcursul meditaţiilor avea gesturi care mă făceau să mă jenez, respectiv să îmi pună mâna pe picior, să mă pupe pe obraz, când plecam de la meditaţii, când îmi strângeam cărţile şi le băgam in ghiozdan. De multe ori îmi povestea despre elevele care veneau la meditaţii că acestea ii cereau sfaturi pentru relaţiile sexuale ale acestora, că se întâmpla ca acestea să ii ia mâinile şi să i le pună pe sâni şi că acesta deţine poze cu toate elevele sale, iar intr-una din zile mi-a făcut şi mie o poză cu telefonul pentru a avea amintire”, a povestit tânăra.

O altă elevă, pe care profesorul a meditat-o în 2011 a declarat: „Exceptând îmbrăţişările şi sărutatul pe obraz la venirea şi plecarea de la meditaţii, profesorul Filionescu nu m-a atins sau agresat in vreun fel, decât că acesta de fiecare dată când eram singură aducea in discuţie subiecte cu conotaţie sexuală şi voia să cunoască aspecte despre viaţa mea intimă”. Aceeaşi martoră a declarat că ulterior a aflat că o prietenă a ei a refuzat să mai meargă la meditaţii pentru că profesorul Filionescu i-a atins sânii împotriva voinţei ei. „În timp ce îmi povestea plângea şi m-a rugat să nu spun nimănui despre acest lucru”, a mai declarat tânăra, cu ocazia anchetei.

O tânără din Popeşti-Leordeni a declarat că în perioada 2009-2007, când era în clasele V-VII, făcea meditaţii cu soţia profesorului Filionescu, şi ea profesoară de matematică. „Orele de meditaţie le făceam în sufrageria din casa doamnei profesoare şi cred că aici mai era încă un dormitor unde făcea meditaţii soţul ei. Îmi amintesc că de fiecare dată când veneam la meditaţie domnul profesor ne deschidea uşa şi mă pupa pe fiecare obraz, dar o făcea într-un mod care îmi provoca o stare de repulsie, adică mă pupa ca şi cum s-ar pupa doi iubiţi. Precizez că în timpul meditaţiilor, acesta  îmi spunea că sunt frumoasă şi mă pupa în continuare, câteodată şi de câte trei patru ori, iar mie îmi displăcea acest lucru. Soţia sa era de faţă şi cred că era obişnuită cu un astfel de comportament fiindcă nu lua mereu atitudine, însă îmi amintesc că o dată i-a spus să mă lase în pace pentru a-mi termina exerciţiul. Acesta i-a spus într-o zi şi colegei mele că este frumoasă, însă s-a întors către mine şi mi-a spus că eu sunt foarte frumoasă şi iar a început să mă pupe. Despre comportamentul lui i-am spus mamei mele, iar prin clasa a VII-a când soţia acestuia a plecat în Anglia, aceasta mi l-a recomandat pe soţul său pentru a continua meditaţia cu el, însă nici eu, nici mama mea nu am fost de acord, pe de-o parte fiindcă aflasem că nu este un profesor aşa bun şi pe de altă parte nu-mi plăcea comportamentul lui faţă de mine”, a declarat o altă tânără, martoră în dosarul în care a fost trimis în judecată profesorul Filionescu.

Citeşte şi:

O fetiţă de 12 ani a răbufnit la doi ani după ce a fost violată: „Mi-a spus că, dacă nu fac ce spune el, mă va spânzura şi mă va îngropa în curtea din spatele casei“
 

Calvarul fetelor vândute pe 300 de lei de propria mamă traficanţilor de carne vie. Una dintre ele avea 7 ani

Patronul unei firme celebre, condamant la 12 ani de închisoare pentru că violat o fetiţă de 10 ani şi a supus la perversiuni sexuale două fete de 9 şi 11 ani

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite