Sorin Oprescu, obligat să demoleze controversatul turn Cathedral Plaza de către Tribunalul Dâmbovița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB) au cerut Tribunalului Dâmbovița să-i dea un ultimatum primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în ceea ce privește demolarea imobilul cu 19 etaje, Cathedral Plaza.

Edilul a fost somat de către Tribunalul Dâmbovița să emită decizia prin care să dispună dărâmarea clădirii Cathedral Plaza și să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situația anterioare construirii turnului, potrivit unui comunicat remis agerpres.ro. ARCB dorește refacerea cadrului din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif din centrul Capitalei.

SONDAJ: Majoritatea bucureştenilor nu vor demolarea Cathedral Plaza

Această decizie trebuie să răspundă dorinței românilor de desființare a clădirii, potrivit Arhiepiscopiei. Circa 81,1% dintre români s-au pronunțat în favoarea demolării Cathedral Plaza, arată datele unui sondaj realizat pe 13 iulie 2011.

image

CLICK pe imagini pentru a vedea mai multe fotografii cu controversata clădire!

„Suntem în măsură să prezentăm în faţa autorităţilor publice şi ultima verigă solicitată în vederea desfiinţării construcţiei ilegale, înălţată prin abuz, înşelătorie, prin pârghii oculte, cu mulţi bani investiţi în acte cel puţin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desfiinţarea acestei aventuri ilegale cu implicaţii asupra patrimoniului naţional şi asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanţei de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcţiei pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că şi DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepţie fictivă a construcţiei‟, a declarat Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de Bucureşti.

FOTOGALERIE Cathedral Plaza a pierdut la CEDO. ARCB aşteaptă o decizie a Justiţiei din România pentru dezasamblarea clădirii

 În comunicatul trimis de ARCB este menționată și motivarea sentinței: decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului «ceea ce este nul nu produce efecte»‟.

De asemenea, în comunicat se mai arată că „autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse (…) desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii, iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor‟. 

Cathedral Plaza, un scandal care durează de 14 ani. Cine ar trebui să dărâme clădirea după ce instanţele din România şi CEDO au declarat-o ilegală?

Totodată, în motivarea sentinței mai este punctat că „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanţilor este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să ţină seama‟.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite