Sectorul din Capitală în care se plăteşte cea mai mare taxă de gunoi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu acest an, locuitorii Sectorului 2 din Bucureşti plătesc cea mai mare taxă de gunoi din ţară, respectiv 13,25 de lei pe luna, adică 159 de lei pe an. Persoanele care colectează deşeurile reciclabile beneficiază de o subvenţie anuală de 39 de lei, achitând doar 129 de lei.

Firma de salubritate din Sectorul 2 primeşte de trei ori mai mult decât încasează Primăria. De la 1 martie, de când a intrat în vigoare taxa, şi până în momentul de faţă, la bugetul local s-au încasat 6,4 milioane de lei, iar pentru operatorul care avea contract cu primăria s-au plătit 19,7 milioane lei, de trei ori mai mult decât încasările din taxa de habitat.

Consilierul local USR Adrian Alexandru avertizează că de 15 ani nu a mai fost organizată o licitaţie pentru serviciile de salubrizare. Firma Supercom SA. s-a ocupat în tot acest timp de ridicarea gunoiului în Sectorul 2.

Conform lui Adrian Alexandru, anul trecut, Primăria Sectorului 2 şi Consiliul Sectorului 2 au fost obligate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sa organizeze licitaţie pentru serviciul de salubrizare. Cu toate astea, autorităţile au ignorat decizia ICCJ.

Mai mult, Primăria doreşte ca şi firmele să plătească taxa de habitat,  inclusiv ONG-uri. Drept urmare, aceste vor plăti cu 2,5 ori mai mult decât în prezent pentru ridicarea gunoiului.

Consilierul local USR susţine ca atât primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader (PSD), cat si viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL) vor ca Supercom SA, firma deţinută de un fost senator PSD, să se ocupe în continuare de salubrizare si din această cauză cei doi ignoră decizia instanţei şi refuză să facă licitaţie. „Suntem o capitală europeană, dar pentru acelaşi serviciu unii nu plătesc deloc, cum ar fi locuitorii din sectorul 1 şi 3, iar în Sectorul 2 se achită cea mai mare valoare a taxei de gunoi din ţară, a declarat  consilierul local USR Sector 2,  Adrian Alexandru, conform ziare.com.

Acesta a povestit cum s-a ajuns la aceasta situaţie. „În luna decembrie 2018, s-a dat o hotărâre de consiliu prin care s-a instituit taxa de habitat de 159 de lei, cea mai mare din ţară, şi cu o subvenţie de 28 de lei. Pe aceasta am reuşit sa o suspendam şi, ulterior, sa o anulam. Aceasta suspendare a avut loc la finalul lunii ianuarie. S-a dat apoi o altă hotărâre de consiliu în februarie, prin care taxa a intrat în vigoare de la 1 martie. Suma a rămas aceeaşi, doar ca s-a mărit subvenţia la 39 de lei. Aceasta e în vigoare în acest moment: 159 lei taxa anuala şi subvenţie 39 de lei. Dar subvenţie data tot din banii contribuabililor", a declarat Adrian Alexandru.

USR a depus mai multe contestaţii pentru suspendarea taxei, iar luna trecuta Consiliul Local Sector 2 a adoptat o hotărâre prin care, începând cu 1 ianuarie 2020, taxa de habitat va fi zero lei pentru toti cei care vor colecta selectiv gunoiul.

„Sunt mai multe dosare si aceasta taxa va fi suspendata, dar durează. Ştiind ca şi aceasta va fi suspendată, au venit luna trecută, cu trei ore înainte de începerea şedinţei, cu o taxa de habitat începând cu 1 ianuarie 2020, cu subvenţie de 100%. Aici este vorba despre persoanele fizice", a explicat consilierul USR.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite