Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism, deschis în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul centru de diagnoză precoce şi intervenţie timpurie în autism din România este inaugurat astăzi, 26 noiembrie, în Bucureşti. 25 de copii cu tulburare de spectru autist vor beneficia zilnic, în mod gratuit, de intervenţie timpurie, iar un număr nelimitat de copii cu vârstele între 1 şi 4 ani vor putea folosi serviciile de diagnosticare, evaluare psihologică şi consiliere oferite de centru.

Începând de astăzi, în Centrul HelpAutism, 25 de copii cu tulburare de spectru autist vor beneficia zilnic, în mod gratuit, de intervenţie timpurie, iar un număr nelimitat de copii, cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, vor putea primi servicii de diagnoză precoce, prin aplicare testelor internaţionale în autism ADOS şi ADI-R, şi de evaluare psihologică complexă, însoţită de plan de intervenţie individualizat. De asemenea, centrul oferă şi servicii gratuite de consiliere psihologică pentru membrii familiei.

Centrul este deschis de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00, pe strada Delea Nouă nr. 36, şi are ca scop creşterea gradului de recuperare a copiilor diagnosticaţi cu autism şi sporirea şanselor acestora pentru integrare socială. Sloganul său este: „Ajută-i să-şi găsească propria lumină, ajută-i să poată spune «Te iubesc!»“

Instruirea cadrelor didactice

Pe lângă terapie individuală, centrul HelpAutism oferă programe de recuperarea variate precum kinetoterapie, terapie de grup, activităţi de terapie prin artă şi lucru manual, în timp ce părinţii copiilor cu autism vor beneficia de consiliere gratuită. De asemenea, aici vor fi organizate cursuri de pregătire şi instruire pentru cadrele didactice din grădiniţe şi şcoli. Un număr tot mai mare de familii ce întâmpină această provocare vor putea beneficia, gratuit, de servicii specializate, ca parte a misiunii asociaţiei.

„Suntem la începutul unei călătorii frumoase pentru copiii noştri, o călătorie pe parcursul căreia vom încerca să îi ajutăm să găsească lumina care arde în ei, iar pentru părinţi să audă cea mai simplă dovadă de dragoste, două cuvinte care înseamnă enorm: «te iubesc»”, a declarat Daniela Bololoi, preşedinte al Asociaţiei HelpAutism.

Centrul HelpAutism este inaugurat cu sprijinul Enel Cuore Onlus, a cărui donaţie de 50.000 de euro a făcut posibilă renovarea şi utilarea completă. „Avem obligaţia de a proteja şi ajuta copiii, deoarece ei reprezintă viitorul societăţii în care trăim. Educaţia şi sprijinul social pentru dezvoltarea copiilor sunt doi dintre principalii piloni ai unei societăţi sănătoase.“, a declarat Radu Coşarcă, director Relaţii Externe Enel România, în numele Enel Cuore.

Pe aceeaşi temă: 

Aleargă pentru viaţă, un eveniment caritabil în care cei dornici vor combina sportul cu o cauză umanitară

Colegiul Psihologilor solicită decontarea directă a serviciilor de recuperare oferite copiilor cu autism. Terapia costă nu mai puţin de 1.000 de euro

Semne ale autismului, descoperite la nou-născuţii de două luni

Autismul şi impotenţa Guvernului Ponta când vine vorba de şcoală

STUDIU Diagnosticul de autism ar putea fi pus greşit în multe cazuri

Cât de inteligenţi sunt copiii autişti şi ce piedici le pune sistemul educaţional românesc

VIDEO Ce şanse au copiii cu autism în România

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite