Primăria Capitalei vrea să desfiinţeze Depoul Victoria, fără să aibă planuri cu terenul. Acuzaţii: Tun de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depoul tramvaie Victoria

Primăria Capitalei vrea să desfiinţeze Depoul Victoria, din zona Piaţa Victoriei, şi să mute activitatea, pe care o consideră „generatoare de trafic“, la Depoul Titan. Primăria susţine că nu are planuri de investiţie pe teren, situat în una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti, ci vrea să îl dea în administrarea Societăţii de Transport Bucureşti, care va decide ce face cu el. Un consilier acuză că este un „tun de zeci de milioane de euro“.

Pe ordinea de zi de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti se regăseşte o propunere de relocare a activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan.

Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19 - Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii. Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB S.A. de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, se arată în proiectul de Hotărâre ce urmează a fi supus aprobării Consiliului General în şedinţa de miercuri. 

Expunerea de motive precizează că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 prevede că activitatea de la Depoul Victoria trebuie relocată şi terenul trebuie adus ca aport la capitalul Societăţii de Transport Bucureşti, pentru ca STB să obţină venituri suplimentare „necesare asigurării unui serviciu de transport public de călători la cele mai înalte standarde“. 

Astfel, dacă proiectul va fi aprobat de CGMB, STB va decide ce face cu terenul. Compania de transport public din Capitală va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private.

„Scopul majorării capitalului social al Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A. prin aportul în natură a imobilului teren situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19, sector 1, în suprafaţă de 34.748 mp, este de a susţine activitatea societăţii. Prin exploatarea eficientă a imobilului teren menţionat anterior, ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obţine venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB S.A., în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private, etc.”, se arată în raportul de specialitate al proiectului. 

Documentul mai arată că Primăria Capitalei, prin direcţia de Investiţii, nu are niciun proiect cu acest teren.

„Direcţia generală de Investiţii nu are prevăzute proiecte de investiţii aprobate sau intenţia realizării unui proiect de investiţie pe imobilul/terenul în suprafaţa de 34.748 mp situat în strada Mexic nr. 19, sector 1“, mai arată documentul.

„Municipalitatea nu ştie ce să facă cu un teren unic în mijlocul Bucureştiului“

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL în CGMB, a scris pe Facebook că acest proiect este un „tun de zeci de milioane de euro“.

Postarea integrală a lui Deaconescu:

„STB(RATB) doreşte să renunţe la depoul de tramvaie de lângă Piaţa Victoriei, pe care îl consideră «generator de trafic».Nu discut aici decizia de bussines a STB dar nu cred că traficul din zona Victoriei are de suferit dacă câteva tramvaie pleacă în cursă la 4.30 dimineaţa sau se retrag la depoul după ora 11 noaptea.

Prin această decizie a STB se «eliberează» un teren de aproape 3,5 ha în zona zero a Capitalei, teren care valorează câteva zeci de milioane de euro şi pe care la începutul mandatului doamna Firea anunţa că va construi locuinţe de serviciu.

Astăzi însă, Direcţia Generală de Investiţii ne spune că «nu are prevăzute proiecte de investiţii aprobate sau intenţia realizării unor astfel de proiecte». Adică, deşi municipalitatea are la dispoziţie un astfel de teren unic în mijlocul Bucureştiului, nu ştie ce să facă cu el: nu poate propune realizarea unei parcări, a unei şcoli sau au unui parc. Toate acestea în condiţiile în care jumătate din companiile ilegale ale doamnei Firea îşi propun să cumpere terenuri şi clădiri de zeci de milioane de euro.

Primarul general nici măcar nu îşi asumă realizarea unui parteneriat cu un dezvoltator imobiliar astfel încât să ajungă să primească un număr de unităţi locative cu care ar mai putea rezolva o parte din cele peste 20.000 de cereri înregistrate! Deşi se plânge cu toate ocaziile că a reuşit impreună cu guvernul PSD să aducă Bucureştiul în faliment «nedeclarat», doman Firea nici măcar nu îşi asumă să scoată terenul respectiv la vânzare, printr-o procedură competitivă şi transparentă, şi astfel să mai echilibreze bugetul municipalităţii!

Aşa că primarul general se spală pe mâini şi propune ca terenul respectiv să fie «valorificat» de către STB «în vederea obţinerii de venituri proprii».Ce fel de venituri proprii? STB nici nu catadicseşte să prezinte vreun studiu din care se aflăm ce intenţionează, prin ce procedură, ce venituri va obţine şi pe ce perioadă!

După «afacerea» Verdi, după capitalizarea cu sute de milioane de euro a companiilor ilegale, această propunere mi se pare a fi tunul de sfârşit de mandat al majorităţii PSD-ALDE! Sau poate că în următoarele luni vom vedea unele şi mai şi…”.

BucureștiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite