Primăria Capitalei, obligată să aloce mai mulți bani pentru achiziția celor 100 de troleibuze

0
0

Primăria Capitalei este obligată să crească valoarea estimată la licitația pentru achiziția a 100 de troleibuze, să extindă termenul de livrare și să efectueze mai multe modificări în cerințele tehnice ale vehiculelor, conform motivării deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

CNSC obligă Primăria Capitalei să aloce mai mulți bani achiziționarea troleibuzelor FOTO: Arhivă
CNSC obligă Primăria Capitalei să aloce mai mulți bani achiziționarea troleibuzelor FOTO: Arhivă

Fostul primar general al Capitalei a lansat o licitație pentru achiziția a 100 de troleibuze din gama de 12 metri, pe baza unei finanțări obținute de la Ministerului Mediului. 

Potrivit MainNews, în luna august 2022, Primăria Capitalei a relansat procedura și a majorat valoarea estimată cu aproximativ 60 milioane de lei. Însă, pe 16 septembrie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestațiile depuse de Solaris și Skoda, care au reclamat suma mult prea mică oferită de Primăria Capitalei pentru achiziție. 

Potrivit motivării deciziei instanței, consultate de Mainnews.ro, Primăria Municipiului București nu a prezentat modalitatea de calcul a valorii estimate a achiziției, în sensul că „la dimensionarea bugetului actual ar fi ținut cont de toate costurile determinabile, care ar afecta derularea viitorului contract”.

„Din documentele consultării de piață nu rezultă că, spre deosebire de alte consultări de piață organizate, ar fi primit estimări ale valorilor fără includerea TVA. Pe de altă parte, regulile de stabilire a valorii estimate a achiziției impun calcule fără TVA”, arată instanța în motivare.

De asemenea, potrivit MainNews, Primăria Capitalei este obligată să extindă termenul de livrare a troleibuzelor de la 14  luni la 24 de luni, cum au solicitat reprezentanții Solaris și Skoda.

„Prin urmare, în acord cu susținerile ambelor contestatoare, Consiliul consideră că stabilirea duratei de execuție a obligației de livrare, la nivelul a 14 luni, reprezintă o decizie nefundamentată a achizitorului. (…) Consiliul consideră întemeiate criticile comune ale contestatoarelor, în privința valorii estimate și termenelor de livrare, stabilite de autoritatea contractată într-un mod care dezavantajează nejustificat operatorii economici care nu dețin pe stoc troleibuze, dar ar putea participa cu ofertă”, a motivat instanța.

București


Ultimele știri
Cele mai citite