Pregătiri pentru introducerea clasei zero, la ISJ Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ)  Ilfov, în parteneriat cu unităţile de învăţământ din judeţ, a început pregătirile pentru asigurarea condiţiilor necesare introducerii clasei pregătitoare din anul şcolar 2012-2013.

Astfel, azi, la sediul ISJ Ilfov a avut loc o şedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ, în cadrul căreia au fost discutate aspectele care să asigure introducerea cu succes a clasei pregătitoare. Cu această ocazie, au fost distribuite broşuri referitoare la elementele asupra cărora părinţii trebuie informaţi în legătură cu introducerea clasei pregătitoare, în aşa fel încât să poată lua, informaţi, cele mai bune decizii pentru copii.

Linie telefonică gratuită

Începând din 23 ianuarie, în cadrul ISJ Ilfov funcţionează telverde 0800.816.221, o linie telefonică gratuită dedicată informării părinţilor în legătură cu clasa pregătitoare.

“Linia telefonică pe care am pus-o la dispoziţia părinţilor are rolul de a asigura o legătură directă cu părinţii interesaţi de ceea ce trebuie să facă pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare. La capătul firului sunt inspectori şcolari, care au informaţii corecte şi autorizate şi sunt gata să discute despre ceea ce presupune această clasă pregătitoare. Îi asigurăm pe toţi părinţii din judeţul Ilfov că în septembrie 2012 nu vor exista probleme cu introducerea acestei clase”, a afirmat Constantin Proţiuc, inspector şcolar general al ISJ Ilfov.

În judeţul Ilfov, odată cu introducerea clasei pregătitoare, vor fi incluşi în sistemul de învăţământ de stat 736 copii care, deşi în septembrie 2011 aveau 6 ani, nici la această oră nu sunt cuprinşi la grădiniţă sau în clasa I, mulţi dintre ei fiind probabil pe stradă.

În acest moment, din estimările ISJ Ilfov în anul şcolar viitor vor merge în clasa pregătitoare în unităţile de învăţământ din judeţ 2007 copii, însemnând 95 clase.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov deschide toate canalele de comunicare cu părinţii, cadrele didactice şi publicul interesat de problematica acestei clase pregătitoare, specialiştii fiind pregătiţi să lămurească şi să sprijine rezolvarea oricăror probleme care apar.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, începând cu anul şolar 2012-2013, pentru toţi copiii care au 6 ani împliniţi la 31 august 2012, înscrierea în clasa pregătitoare sau clasa I este obligatorie. Pentru anul şcolar 2012-2013 înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de vârsta copilului, participarea la grădiniţă şi decizia părinţilor.

Înscrierile vor începe la 5 martie

Înscrierile oficiale vor începe la 5 martie, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei.

La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli, care are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă părintele solicită înscrierea. Şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învăţământ decât cea la care este arondat, dacă se solicită acest lucru, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învăţământ. În situaţia în care numărul cererilor depăşeşte numărul locurilor disponibile, departajarea se va face cu transparenţă şi echitate, pe baza unor criterii clare. Este interzis ca printre aceste criterii specifice să se includă testele sau examenele.

În clasa pregătitoare copilul va dobândi, prin metode adecvate vârstei, tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. Pe parcursul clasei pregătitoare, copilul nu va da teste de evaluare şi nu va primi note sau calificative, dar, fiind învăţământ obligatoriu, se vor pune absenţe. La clasa pregătitoare are dreptul de a preda, conform legii, orice cadru didactic calificat să predea în învăţământul primar.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înainte de începerea anului şcolar 2012-2013, de o formare specifică.

În ceea ce priveşte asigurarea bazei materiale - săli de clasă, dotări, echipamente didactice – Ministerul Educaţiei va colabora cu administraţia publică locală, astfel încât în septembrie 2012 să nu existe probleme la începerea anului şcolar.

Potrivit Ministerului Educaţiei, clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală, copilul învaţă jucându-se şi în acelaşi timp se familiarizează cu atmosfera din şcoală. Specialiştii apreciază că introducerea clasei pregătitoare, favorizează capacitatea de comunicare şi interacţiune a copilului în vârstă de 6 ani creând un context potrivit dezvoltării personalităţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite