Pelerinaj pentru sărbătorirea Ocrotitorul Bucureştiului, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul pelerinajului anual la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (sărbătorit anual pe 27 octombrie), ale cărui Sfinte Moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, în perioada 24-29 octombrie 2013, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o serie de manifestări.

Patriarhia Română a trimis agenda întreagă pentru perioada 24-29 octombrie 2013.

Programul manifestărilor va începe joi, la 11.00, după oficierea Sfintei Liturghii. De la Catedrala patriarhală va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor pe bulevardul Regina Maria, iar de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care se află spre venerare la mănăstirea Căldăruşani din apropierea Bucureştilor.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde, la 11.30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

În continuare, icoanele Sfintei Împărătese Elena şi a Sfântului Împărat Constantin cel Mare împreună cu Sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Artemie şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale. Acolo vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod şi, apoi, vor fi aşezate spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi până în ziua de marţi, 29 octombrie 2013. 

La ora 17.00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim va avea loc un medalion comemorativ şi o expoziţie de fotografii şi documente inedite dedicate Preotului academician Niculae M. Popescu la împlinirea a 50 de ani de la trecerea sa la Domnul (1963).

Vineri, 25 octombrie 2013

La ora 9.15,  Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Catedrala Patriarhală.
Sâmbătă, 26 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Duminică, 27 octombrie 2013 are loc sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Între ora 6.30 – 8.00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii care doresc să se împărtăşească. La 9.30,  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

Concurs coral naţional

La ora 18.00, în Aula Magna Teoctist - Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a şasea ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească, intitulat Lăudaţi pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic - Educaţional al Patriarhiei Române.

Vor concura cele şase formaţii corale parohiale mixte câştigătoare ale concursurilor desfăşurate în fiecare mitropolie din ţară.

Luni, 28 octombrie 2013 are loc sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina

La ora 9.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Catedrala patriarhală.
La ora 12.00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română.

Vor fi prezentate în sinteză şi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural şi mediatic organizate anul acesta de către eparhiile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române.  La finalul şedinţei sinodale solemne, vor fi prezentate noutăţi editoriale apărute la editurile Patriarhiei Române şi la editura Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Delegaţia Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului cu icoana Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi cu icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, se va întoarce în Grecia în ziua de marţi, 29 octombrie 2013, orele 15.00.

Potrivit Patriarhiei Române, manifestările organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, fac parte din calendarul evenimentelor din 2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO La moaşte, pe repede-înainte. Mii de credincioşi au stat ore în şir la coadă pentru a se închina câteva secunde la racla Sfintei Parascheva

Chiar sunt de dispreţuit pelerinii?
 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite