Mii de clădiri din Bucureşti au nevoie de reabilitare antiseismică. Greblă: E indolenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toni Greblă, prefectul Capitalei, acuză administrațiile locale de indolență în privința reabilitării clădirilor cu risc seismic, menționând că banii destinați acestui segment rămân necheltuiți.

Toni Greblă susține că e necesară reabilitarea clădirilor cu risc seismic din București. Foto: Gov
Toni Greblă susține că e necesară reabilitarea clădirilor cu risc seismic din București. Foto: Gov

Toni Greblă a afirmat că sunt câteva mii de clădiri în București care necesită reabilitare antiseismică. 

"S-a inventat un concept care se cheamă capacitate administrativă, l-aș înlocui cu indolență. E indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să înceapă la reabilitarea și consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani niciun municipiu nu poate să spună, mai ales București, că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor. An de an, sunt fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene, rămân neconsumate pentru că nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea seismică. În 2022, câteva clădiri pe care le numeri pe degete au fost consolidate antiseismic și mai ales că avem bani prin PNRR trebuie ca autoritățile să se mobilizeze pentru a realiza că acum este momentul, avem fonduri, este emoție generată de cumplita tragedie care s-a abătut asupra poporului turc și sirian. Ar trebui ca acest tragic eveniment să ne trezească la realitate.

Este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureștiului și din punct de vedere al siguranței cetățenilor și, în al doilea rând, pentru că așa vom păstra orașul istoric, clădirile vechi, pentru generațiile viitoare. Rapoartele ISC arată că acolo unde s-a făcut consolidarea au respectat proiectele",  a declarat Toni Greblă.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a fost înregistrat luni în Turcia şi Siria, seismul având mai multe replici, dintre care una de 7,5. Mii de oameni au murit şi zeci de mii au fost răniţi. Mai multe state au trimis echipe de salvatori pentru a participa la operaţiunile de salvare. Tragedia din Turcia şi Siria a adus în atenţie stadiul consolidării clădirilor cu risc seismic din Capitală. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite