FOTOGALERIE Cum va arăta Capitala în 2035: unirea celor şapte gări, autostrada suspendată, tunele sub Herăstrău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în anul 2035, Bucureştiul va fi împânzit de construcţii urbanistice de amploare, iar faţa oraşului va fi schimbată complet, devenind mai degrabă o capitală SF.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, la începutul lui 2012, la întâlnirea cu oamenii de afaceri privind "Conceptul Strategic Bucureşti 2035", că acesta este greu de realizat cu o "legislaţie şchioapă", care s-a schimbat de foarte multe ori în funcţie de interesele unor grupuri în detrimentul bucureştenilor.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a spus că instrumentul strategic cel mai important pentru "Bucureşti 2035" este PUG, iar Primăria a finalizat lucrările importante care vor fundamenta acest plan urbanistic general. "Într-o lună sau două vom discuta în Consiliu Planul Urbanistic General", a preciza Pătraşcu la începutul anului.

"Recuperarea centrului istoric este unul dintre obiectivele principale ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană(PIDU). Piaţa Romană va fi legată de Piaţa Rahova, vor fi contruite două poduri pietonale, circulaţia autovehiculelor va fi restrânsă, va fi reamenajat cheiul Dâmboviţei, va fi făcut un sistem integrat de parcări în centru", potrivit lui Pătraşcu.

Cum va arăta Capitala în 2035 / sursă foto: Mediafax.ro

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu planurile pentru dezvoltarea Bucureştiului!

Totodată, Inelul Median de circulaţie de 13,5 kilometri urmăreşte traversarea subterană a parcului Herăstrău prin două tunele fiecare de câte doi kilometri, costurile întregului proiect ridicându-se la 1,3 miliarde de euro.

În viziunea celor care au lucrat la Strategia Bucureşti 2035, Capitala este, în peste 23 de ani, "o metropolă influentă şi integrată european prin durabilitate şi caracter, reinventată inteligent şi sensibil, o comunitate deschisă şi evoluată, o capitală dinamică şi creativă".

Pentru a atinge viziunea Bucureşti 2035 trebuie avute în vedere patru direcţii strategice majore, respectiv crearea unei forme administrative la nivelul Bucureştiului şi a teritoriului acestuia de influenţă, întărirea şi revitalizarea sistemului de poli teritoriali, eficientizarea şi dezvoltarea sistemului de infrastructură şi valorificarea durabilă a resurselor de patrimoniu natural şi construit.

Oprescu a spus că este nevoie de sprijinul Guvernului pentru a implementa această strategie.

Primarul Sorin Oprescu declara în decembrie 2011 că în 2035 Bucureştiul va arăta ca un oraş civilizat, european, va fi un echilibru în ceea ce priveşte dezvoltarea, punându-se accent pe partea de sud, unde se vor construi complexe comerciale, locuinţe şi locuri de agrement.

Conceptul strategic Bucureşti 2035 este parte a Planului Urbanistic General, fiind vorba despre un concept strategic despre cum şi unde se va dezvolta Bucureştiul şi cum va arăta capitala României pe termen lung, spunea primarul Sorin Oprescu.

Acest concept cuprinde finalizarea autostrăzii suspendate, care va fi realizată în parteneriat public-privat, închiderea celui de-al patrulea inel de circulaţie în sudul Capitalei, refacerea şi păstrarea caselor monument, programe privind spaţiul verde - acoperişuri verzi, amenajarea Dâmboviţei.

Cum va arăta Capitala în 2035 / sursă foto: Mediafax.ro

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini proiectele pentru dezvoltarea Capitalei!

Potrivit primarului general, unele proiecte din acest concept au început deja să fie implementate, cum ar fi de exemplu Mihai Bravu - Văcăreşti, subtrecerea de la Văcăreşti-Olteniţa, Podul Doamna Ghica, Dudescu.

Edilul şef al Capitalei vorbea şi depre zona metropolitană, care va cuprinde judeţul Ilfov până la Ploieşti, o parte din judeţul Călăraşi şi o zonă din judeţul Giurgiu.

"Zona metropolitană se poate face şi fără bani de la buget, pentru că nu avem, în parteneriat public-privat, pentru că este timpul oraşelor, a discuţiilor între oraşe. Vrem să prindem puţin din judeţul Călăraşi, o zonă din Giurgiu, Ilfovul până la Ploieşti pentru că, vrem, nu vrem, în 20 ani Bucureştiul şi Ploieştul se vor uni", spunea Sorin Oprescu.

Gheorghe Pătraşcu sublinia că în zona de sud ar putea fi construit chiar şi un aeroport, pentru că aici s-a făcut o dezvoltare necontrolată, adevărata dezvoltare fiind orientată spre nord.

Voinţa politică este principalul factor pentru implementarea acestei strategii, în opinia arhitectului şef.

"Conceptul Strategic Bucureşti 2035" este un proiect care îşi propune conturarea unui model de dezvoltare pentru Capitală, care să ia în considerare şi aria sa de influenţă. Astfel, proiectul are în vedere formularea unei viziuni a oraşului, o armonizare a principalilor factori care îi conduc dezvoltarea. Scopul este stabilirea unor principii comune de dezvoltare care să conducă la conturarea unei zone armonioase şi competitive cu şanse mari de a antrena atât dezvoltarea de ansamblu cât şi comunităţile locale.

Sursă: Mediafax.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite