De ce apa caldă ajunge rece la zeci de mii de bucureşteni. Explicaţiile  furnizorilor şi promisiunea lui Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Sute de blocuri din Sectoarele 1 şi 6 din Capitală nu au apă caldă în parametri de câteva săptămâni. Principala cauză este intrarea în revizie a CET Griviţa, administrat de Consiliul Local Sector 1, a declarat  Alexandru Burghiu, directorul Termoenergetica, furnizorul de apă caldă şi căldură din Bucureşti.

CET-ul a intrat în revizie pe 28 septembrie, iar lucrările se vor termina săptămâna viitoare, luni, iar de atunci zonele afectate vor reveni la normal, a declarat pentru Hotnews.ro directorul Termoenergetica.

Acesta acuză şi faptul că ELCEN, producătorul de energie, nu dă suficientă presiune în reţea. Claudiu Creţu, administrator special ELCEN spune că dacă ar da mai multă presiune, ţevile ar crăpa din cauza sistemului vechi.

„Avem probleme pe zona Sectoarelor 1 şi 6 pentru că CET Griviţa a intrat în revizie pe data de 28 sau 29 septembrie şi lipsa unui CET generează probleme. Problemele se vor rezolva săptămâna viitoare, luni-marţi, când CET-ul va fi repus în funcţiune. Este acelaşi lucru care s-a întâmplat în primăvară, când a fost defect. Lumea crede că poţi să bagi apă caldă dintr-un singur punct şi să alimentezi tot Bucureştiul, dar nu se poate, în anumite zone ajunge rece”, a declarat Alexandru Burghiu.

Acesta mai spune şi faptul că o parte dintre probleme sunt generate de presiunea scăzută furnizată de ELCEN.

„Acum primim apă caldă de la CET Sud şi CET Vest, Progresul şi Grozăveştiul nu merg. În condiţii normale Bucureştiul trebuie să funcţioneze cu două dintre cele 4 CET-uri mari, două mici pe stânga (Vest Energo şi Griviţa) şi două pe dreapta - Titanul şi Pipera. Titanul şi Pipera au dispărut şi practic zona aceea este mereu deficitară. De asta sunt şi problemele cu apa caldă vara fiindcă neavând aceste două CET-uri, trebuie să suplinească din celelalte, distanţele sunt foarte-foarte mari şi asta înseamnă că a anumite zone nu sunt alimentate aşa cum trebuie-Pantelimon, Titan. Este vorba de debit, respectiv debitul de la CET Vest. În condiţii normale, vara funcţiona cu 2500, acum ne dau 800 de două luni. Au probleme la un cazan, aşa spun. Nu crapă reţeaua. La Grozăveşti îmi dau 2500 şi rezistă sistemul, dar la CET Sud nu rezistă, cum vine asta? Pe sezonul de iarnă ne dau 2.700. De ce rezistă iarna reţeaua şi vara nu rezistă?”, a mai explicat Burghiu.

Ce spune administratorul special al ELCEN

Contactat de sursa citată, administratorul special al ELCEN, Claudiu Creţu, a declarat că revizia la CET Griviţa trebuia făcută în august, când era cald afară, nu după alegeri, iar dacă ar da presiune mai mare, ţevile ar crăpa.

„ELCEN nu are nicio problemă. Este oprit CET Griviţa al Consiliului Local Sector 1, care a intrat în revizie. De ce nu au făcut revizia în august? Noi suntem pe regim de vară, ceea ce însemnă două CET-uri. Dacă este cazul să furnizăm căldură, atunci intrăm cu toate cele 4 CET-uri. Dacă la momentul de faţă pornim 4 CET-uri, trebuie să intre presiunea în calorifere, că altfel debitul este prea mare şi sar ţevile. Tehnic nu este posibil. Este adevărat, şi noi lucrăm şi ne pregătim toate CET-urile de iarnă fiindcă nu s-a putut în perioada septembrie, fiindcă ei nu au vrut să mişte nimic, că este campanie, că influenţăm alegerile, sunt nişte lucrări pe ultimele zile. Dar comanda Termoenergetica este onorată de ELCEN în parametri, adică CET SUD şi CET Vest livrează presiune şi temperatură în parametri. Planul meu de revizii este semnat şi aprobat de anul trecut, când nu se ştia de pandemie şi când se ştia că alegerile vor fi în iunie, nu în septembrie. ”, a explicat Claudiu Creţu.

Administratorul ELCEN spune că interesul să este să livreze cât mai mult, ca să încaseze cât mai mulţi bani.

„Eu, CET Vest vreau să dau debit mai mare. Chemăm presa şi începem să dăm presiune mai mare să vedem ce se întâmplă. Nu că nu vreau eu, nu poate reţeaua să preia. Iarna pot să dau debit mai mare pentru că se deschide sistemul de încălzire. ELCEN nu se joacă cu cetăţenii din oraşul ăsta. Nu există că putem să dăm şi nu vrem. Pentru cei care cred în această teorie, acum a câştigat Nicuşor Dan, ce interes am mai avea să nu dăm presiune mai mare, dacă gândim logic? Dacă măresc presiunea, crapă sistemul, crapă ţevile oraşului. Noi suntem o companie care vrea să vândă cât mai mult, să facă profit, nu avem de ce să dăm mai mult”, a mai explicat Claudiu Creţu.

În ceea ce priveşte lucrările programate, Termoenergetica mai are deschise 19 şantiere, dar care se vor închide în mare parte până la venirea iernii.

„Sunt şantiere pe termen lung, care funcţionează cu provizorat, nu este afectată furnizoare, fiindcă livrăm prin alte conducte. Se închid aproape toate acum, unde ne permite mai lucrăm, dar fără afectarea locuitorilor. Pentru la iarnă, o previziune exactă nu poate fi făcută, cu siguranţă vor exista avarii, cum există în fiecare an, noi suntem pregătiţi din punct de vedere al stocurilor, avem ţeavă, piese de schimb, materiale”, a mai spus Burghiu. Termoenergetica are facturi neplătite către RADET de 325 milioane lei, potrivit sursei citate.

Claudiu Creţu, administratorul special al ELCEN, este de părere că pentru viabilizarea sistemului de termoficare este nevoie de investiţii şi de fuziunea Termoenergetica cu ELCEN.

„Cât timp sistemul este separat, este acest circ. De 7 ani statul român încearcă să facă fuziunea sistemului, dacă nu o face, acesta se va prăbuşi, stăm şi ne certăm. Situaţia de acum este de la sistemul de furnizare a energiei termice. . În 2016 se pierdeau 800.000 l/oră. Pierderile din reţeaua de termoficare aproape s-au dublat în ultimul an, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ”, a mai spus Claudiu Creţu.

În cât timp ar putea scăpa bucureştenii de problemele cu apa caldă

Nicuşor Dan, noul primar general al Capitalei, a declarat joi, într-un interviu acordat HotNews.ro, că bucureştenii nu vor mai avea probleme cu furnizarea apei calde şi a căldurii în aproximativ 2 ani.

„În trei ani o să facem 300 de km de reţea. Trebuie să lucrezi în casetă. Scoţi bucată cu bucată. Nu trebuie să sapi tot bulevardul. Pentru următorii 3 ani avem 500 de milioane de euro să investim. În opinia mea în doi ani nu vor fi mari probleme cu apa caldă”, a declarat Nicuşor Dan.

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite