Avertizare de viscol şi ninsoare în Capitală. Toţi operatorii de deszăpezire sunt în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avertizarea de cod portocaliu de viscol şi ninsoare este valabilă în Capitală până miercuri, 26 martie, la ora 14.00. FOTO Marian Iliescu
Avertizarea de cod portocaliu de viscol şi ninsoare este valabilă în Capitală până miercuri, 26 martie, la ora 14.00. FOTO Marian Iliescu

Având în vedere avertizările emise de meteorologi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut tuturor operatorilor de salubrizare să ia toate măsurile necesare pentru a fi pregătiţi de intervenţie imediat ce conditiile meteo o vor impune. De asemenea, Btrigada Rutieră a Capitalei recomandă şoferilor bucureşteni să-şi lase maşinile acasă.

Operatorii de deszăpezire din toate sectoarele vor avea utilajele alimentate cu carburant şi materiale antiderapante, iar echipele de intervenţie manuală vor fi pregătite să intervină, anunţă Primăria Capitalei printr-un comunicat de presă.

Ca urmare a dispoziţiilor primarului general, începând din această seară, se vor aplica tratamente antiderapante pentru a preîntampina formarea poleiului, iar utilajele de deszăpezire vor fi poziţionate atât în intersecţii, cât şi în punctele fixe din vecinătatea pantelor, rampelor şi podurilor, astfel încât să se poata interveni în cel mai scurt timp.
În cazul în care va fi necesară intervenţia în baterie, pentru a eficientiza acţiunea utilajelor de deszăpezire, echipaje ale Poliţiei Locale şi Poliţiei Rutiere vor însoţi utilajele de salubrizare.

De asemenea, Sorin Oprescu a solicitat conducerii RATB să aibă pregătite plugurile pentru curăţarea liniilor de tramvai, iar reprezentanţilor Enel li s-a cerut să fie pregătiţi cu echipe de intervenţie care să soluţioneze cât mai curând eventualele avarii la reţeaua electrică.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială continuă programul de adăpostire a persoanelor defavorizate în cele două centre DGASMB, Complexul de Servicii Medicale din Th. Pallady şi Adăpostul Sf. Luca din Berceni.
Pentru orice sesizare privind oamenii fără adăpost, cetatenii pot suna la numărul de telefon gratuit 0800.821.218 sau 021.314.23.15.

De asemenea, pentru sesizări privind RADET, ENEL, ApaNova, Primăria Capitalei pune la dispoziţia bucureştenilor numărul de telefon gratuit 0800.800.868.

Având în vedere prognoza meteo pentru perioada imediat următoare (cod galben, respectiv cod portocaliu pentru intensificări de vânt şi ninsori viscolite), poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Capitalei recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste maximum de prudenţă în deplasarea pe drumurile publice, pentru prevenirea evenimentelor rutiere.

„Reamintim tuturor conducătorilor de autovehicule faptul că dotarea cu anvelope de iarnă este obligatorie în cazul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei“, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Conducerea autovehiculului fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este sancţionată de la 9 la 20 puncte-amendă, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Brigada Rutieră a Capitalei solicită conducătorilor de autovehicule:
- să reducă viteza de deplasare, în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora;
- să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale;
- să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;
- să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autoturismul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
- să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare sezonului rece;
- să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
- să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special calea de rulare a tramvaielor;
- să respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.


Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile semnalizate şi marcate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi.

De asemenea, poliţiştii le recomandă bucureştenilor să folosească mijloacele de transport public de persoane, în detrimentul autoturismului personal. Problemele din trafic pot fi sesizate la numărul de telefon 021.9544.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite