Andrei Chiliman vrea fonduri pentru proiecte de energie regenerabilă pentru clădirile din sectorul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman vrea fonduri pentru proiectele de energie regenerabilă pentru clădirile din sector FOTO Arhivă
Andrei Chiliman vrea fonduri pentru proiectele de energie regenerabilă pentru clădirile din sector FOTO Arhivă

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, vrea să investească în următoarea perioadă în energii regenerabile, prin reducerea consumului energetic al clădirilor publice, şi apelează la bănci pentru finanţare, dând exemplu parteneriatul cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), cea care vrea să finanţeze proiectul.

„Mă interesează ca parteneriatul pe care îl am cu BEI să îl am şi cu alte bănci, pentru că investiţii mai sunt de făcut. Spre exemplu, în perioada următoare vom investi foarte mult în energii regenerabile, vrem să aducem clădirile publice să aibă un consum redus şi totodată tipul de energie pe care-l folosesc să provină din surse regenerabile“, a declarat, joi, Andrei Chiliman, potrivit Mediafax.

Edilul sectorului 1 a mai spus că se pot utiliza ca surse căldura soarelui, a pământului si chiar a sistemului de colectare a apelor menajere, o metodă pe care a văzut-o aplicată în Germania şi care este o tehnologie ce funcţionează cu pompe de căldură.

„Deci şi aici putem să punem panouri solare şi fotovoltaice, dar putem folosi şi căldura pământului, care căldură e pe gratis, dar investiţia costă. Avem nevoie de acest parteneriat cu un sistem bancar care să fie nu numai deschis, dar să ştie să ne ajute cu credite interesante pentru o autoritate publică, adică bani ieftini şi care să poată fi întinşi pe o perioadă mai lungă“, a mai explicat Chiliman.

Acesta a spus că parteneriatul cu BEI este unul „onorant“, dar a ţinut să precizeze că se teme că există nişte limite în privinţa finanţării din partea instituţiei financiare internaţionale.

În replică, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, i-a transmis lui primarului că nu trebuie să aibă „emoţii“ în ceea ce priveşte limitele şi că banca este dispusă la o colaborare şi pe acest proiect.

Andrei Chiliman a împrumutat de la BEI 125 milioane euro acum doi ani, pe o perioadă de 20 de ani, pentru un proiect de reabilitare termică a blocurilor. În cadrul acestuia, primăria a finalizat la finele anului trecut de reabilitat blocurile a circa 630 de asociaţii de proprietari, iar în acest an fiind în lucru alte 200 unităţi, în timp ce pentru anul următor mai rămân încă 160-170 de blocuri de reabilitat.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite