Amenzi usturătoare pentru lucrările semnalizate defectuos la un an şi jumătate de la moartea poliţistului Bogdan Gigină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Gigina, a murit la numai 28 de ani, într-un tragic accident de circulaţie
Bogdan Gigina, a murit la numai 28 de ani, într-un tragic accident de circulaţie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, un proiect de hotărâre care prevede amenzi majorate pentru lucrările de constructii semnalizate defectuos pe teritoriul municipiului. Măsura vine la un an şi jumătate de la moartea poliţistului Bogdan Gigină care s-a prăbuşit cu motorul, cu care îi deschidea drumul şefului său Gabriel Oprea, într-o groapă prost semnalizată săpată în mijlocul bulevardului.

Concret, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, ieri, un proiect de hotărâre care vizează „modificarea HCGMB nr. 205/2009 privind aprobarea Brevetului Verde pentru execuţia lucrărilor de construcţii pe teritoriul Municipiului Bucureşti".

Textul acestei Hotărâri prevede şi majorarea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor Brevetului Verde.

Pentru persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse între 500 şi 3.000 RON, faţă de 100-500 RON cât sunt în prezent, iar pentru persoane juridice între 1.500 şi 5.000 de lei, de la 500 – 2.500 RON.

„Pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute sau chiar tragice generate de lucrările semnalizate defectuos, am iniţiat o Hotărâre de Consiliu General prin care se introduce explicit, în textul Brevetului Verde, instituit cu scopul diminuării disconfortului creat traficului auto şi pietonal de lucrările de construcţii, dispoziţia ca lucrările de intervenţie realizate de operatorii de servicii publice sau în numele acestora, pe carosabil sau trotuare, să fie semnalizate corespunzător cu indicatoare, iar pe timpul nopţii cu panouri cu lămpi cu lumină galbenă", a explicat primarul general, Gabriela Firea.

Accidentul din 20 octombrie 2015

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite