Un mastodon unic în lume, descoperit la Racoş va fi expus de la 1 iunie la Dino Parc din Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mastodontul a fost descoperit din întâmplare. FOTOArhivă.
Mastodontul a fost descoperit din întâmplare. FOTOArhivă.

Mastodontul a fost descoperit întâmplător în anul 2008 în timp ce se făceau lucrări la mina din localitatea Racoşul de Sus. Scheletul aparţine speciei Anancus Arvernensis şi este cel mai complet dintre toate cele descoperite până acum în lume.

Scheletul mastodontului va fi expus la Dino Parc începând cu 1 iunie şi va sta aici cel puţin un an. „Este o piesă ştiinţifică de o valoare extraordinară. Acum, scheletul este văzut anual de 300 de persoane, iar la Dino Parc va fi văzut de 300.000 de oameni“, a declarat Adrian Apostu, manager de proiect la Dino Parc.

Mastodontul a fost descoperit în 2008 în timpul unor săpături la mina de la Racoşul de Sus. Scheletul are 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime şi aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit acum trei milioane de ani. Potrivit lui Demeter Laszlo, directorul Muzeului din Baraolt, scheletul este unic în lume deoarece este cel mai complet dintre toate cele s-au descoperit până acum.

Dino Parc din Râşnov este cel mai mare din Europa de Est. Cei 45 de dinozauri care pot fi admiraţi aici sunt aşezaţi în ordinea epocii lor. Practic, un tur al Dino Parc reprezintă o excursie de-a lungul a 350 de milioane de ani. Primii sunt dinozaurii care au trăit acum 400 de milioane de ani, iar pe rând se dezvăluie cei mai tineri. Ultimul, dar şi cel mai cunoscut, T-rex, încheie turul spectaculos. Fiecare dinozaur are şi o plăcuţă specială, iar vizitatorii pot afla când a trăit, ce mânca, ce duşmani avea şi care sunt dimensiunile lui, inclusiv greutatea. Sunt şi ghizi speciali care vă vor răspunde la orice fel de întrebări. Cel mai mare dinozaur are 30 de metri lungime şi 15 metri înălţime. Se numeşte Diplodocus şi a trăit în Jura­sic. Şi ceilalţi au dimensiuni impresionante, între 2 şi 20 de metri. Vizitatorii vor putea să-l vadă şi pe strămoşul uriaş al crocodilului.

Parcul este deschis zilnic, între orele 9.30 şi 20.00. Biletul de intrare costă 28 de lei, cu reducere la 22 de lei pentru copii. Cei mai mici de 3 ani au intrarea gratuită. De la deschiderea din luna iunie 2015, parcul a avut deja peste 500.000 de vizitatori. Este o investiţie privată, realizată cu fonduri europene de 4,5 milioane de euro, de către compania HCL Sfântu Gheorghe.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite