Un accident casnic la Brașov a scos la iveală o problemă din sistemul de sănătate. Unde ajung marii arși

0
Publicat:

Un bărbat de 48 de ani din Brașov a suferit un accident casnic și a avut nevoie să fie internat pe secția de mari arși. După primele îngrijiri, acesta a fost transferat la București

Spitalul Județean Brașov FOTO Adevărul
Spitalul Județean Brașov FOTO Adevărul

Un accident casnic produs marți, 27 septembrie, a scos la iveală o stare de fapt cu care Brașovul nu se poate mândri. Un bărbat de 48 de ani a suferit arsuri grave pe o mare parte din corp, după ce și-a vărsat apă fierbinte pe el, din greșeală.

Victima a suferit arsuri pe 35-40% din corp și a necesitat să fie sedată și intubată. De vineri, 23 septembrie, Spitalul Județean Brașov nu mai asigură, însă, linie de gardă pentru Chirurgia Plastică. În acest condiții, după ce i s-au acordat îngrijirile medicale de primă instanță, bărbatul a fost transferat la București, la Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni.

„Pacientul transferat marți seară era un pacient cu arsuri grave și cu arsuri de căi respiratorii, din categoria de pacienți care întotdeauna s-au transferat la o unitate superioară. Noi nu putem îngriji și n-am putut îngriji niciodată marii arși la Brașov”, a explicat doctorul Florin Orțan, directorul medical al Spitalului Județean Brașov.

Lipsa personalului face ca, deși există două paturi pentru marii arși cu cea mai modernă dotare, la Brașov să nu poată fi formată o linie de gardă care să trateze această categorie de pacienți în condiții de urgență.

„Brașov este un centru secundar de îngrijire, să zicem așa, nu este un centru terțiar, cum sunt Târgu Mureș sau București. Noi suntem deficitari pe multe linii de gardă, de exemplu de linia de gardă pe Chirurgie Cardiovascular, sunt trimiși la Târgu Mureș, pe linia de gardă de anevrisme cerebrale rupte, noi trimitem la partea Bagdasar Arseni, în București. Colegii de la Chirurgie Plastică ne-au notificat în baza drepturilor lor legale, că suprimă linia de gardă de la Plastică, astfel încât, ca și înainte, aceste cazuri vor fi redirecționate către centrele terțiare, respectiv către Târgu Mureș sau București”, a adăugat Florin Orțan.

Spitalul Clinic de Urgență Brașov dispune, din anul 2019, de două paturi performante destinate îngrijirii și tratamentului marilor arși, investiție realizată din sponsorizări.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite