Tribunalul Braşov a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Neculaie. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Neculaie a fost primul milionar al Braşovului.
Ioan Neculaie a fost primul milionar al Braşovului.

Magistraţii Tribunalului Braşov au adminis cererea de eliberare condiţionată a omul de afaceri Ioan Neculaie. Acesta avea o condamnare de 2 ani de închisoare şi se afla din noiembrie anul trecut în Penitenciarul Codlea.

Magistraţii Tribunalului Braşov au adminis cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Neculaie. „Admite propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare din cadrul Penitenciarului Codlea şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului Neculaie Ioan din executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1137/2017 a Judecătoriei Braşov, mandat de executare 1539/2017. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare“, se arată în decizia Tribunalului Braşov.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov l-au  condamnat pe Ioan Neculaie, în noiembrie 2017, la şase luni de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Fostul patron al FC Braşov a folosit arma pentru a trage în cauciucurile maşinii. Sentinţa a ajuns însă la 2 ani de închisoare deoarece magistraţii au anulat suspendarea executatea pedepsei pe care o primise într-un dosar de ucidere din culpă.  Ioan Neculaie avea, din noiembrie 2012, o condamnare într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008. Atunci, un muncitor de la societatea Prescon SA a murit după ce s-a prăbuşit peste el o parte a unui coş de fum care era dezmembrat pentru a fi dat la fier vechi. Anchetatorii au stabilit că societatea care făcea dezmembrarea nu avea autorizaţie şi nici nu respecta măsurile de protecţie a muncitorilor.

Ioan Neculaie este cercetat în prezent într-un alt dosar penal. Este acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare şi spălare de bani. Omul de afaceri este acuzat că a înregistrat în contabilitatea companiei FC Braşov tranzacţii fictive pentru a obţine deducerea de TVA.  

Neculaie, un om de afaceri controversat

Ioan Neculaie este un om de afaceri controversat şi a fost primul milionar la Braşovului. În ultima vreme însă afacerile nu i-au mers deloc bine, iar Neculaie a început să îşi vândă proprietăţile. Acum doi ani a pierdut şi Uzina Roman după un proces maraton care a durat opt ani. Ioan Neculaie are, potrivit topului Forbes, o avere estimată la 30 de milioane de euro.

Ioan Neculaie s-a născut la 18 aprilie 1957, la Codlea, într-o familie cu o situaţie financiară precară, fapt care l-a determinat încă de mic să-şi dorească să câştige bani mulţi. Primul job pe care l-a avut Neculaie a fost acela de electrician, la doar 19 ani, în oraşul său natal Codlea, însă, cum lucrurile nu mergeau tocmai bine, peste câţiva ani şi-a lansat primele afaceri. Imediat după revoluţie şi-a vândut apartamentul din Codlea şi a cumpărat o mică fermă, din care a reuşit să producă suficienţi bani pentru a se putea implica în construcţii. La puţin timp distanţă, omul de afaceri a luat de la un mic întreprinzător firma care avea să ajungă Prescon, compania care a contribuit decisiv la creşterea averii sale.

A devenit apoi patronul Uzinei Roman exportând camioane mult timp în SUA. Modul în care a preluat uzina a făcut obiectul unui proces care a durat opt ani. Uzina Roman a fost privatizată şi preluată de Aosciaţia Pro Roman în 2004. Neculaie a fost preşedintele Consiliului de Administraţie, iar în 2006 a reuşit să preia acţiunile, înregistrându-se ca acţionar majoritar la Registrul Comerţului. Procedura a fost contestată, iar după opt ani de procese, Tribunalul Braşov a decis anul trecut ca uzina să revină din nou Asociaţiei Pro Roman. Uzina însă nu mai era demult o afacere de succes. Ultima dată a înregistrat profit în 2009, respectiv 120.000 de lei. Acum are datorii de 90 de milioane de lei şi doar 500 de angajaţi.

În fotbal a intrat în 1999, când a cumpărat clubul- fanion al oraşului de sub Tâmpa. FC Braşov este acum în faliment.

Cunoscut ca un mare Don Juan şi colecţionar de maşini

Prima iubire a lui Ioan Neculaie a fost Mariana, o fată cu care a vrut să se căsătorească. Părinţii ei nu au fost de accord pe motiv că Neculaie era prea sărac. De supărare fata s-a sinucis. Ioan Neculaie s-a căsătorit ulterior şi are un băiat. A divorţat însă în 2006.  Neculaie este cunoscut ca un adevărat „Don Juan", în urma cuceririlor făcute. Presa a scris de-a lungul vremii că Neculaie a avut idile, printre altele, şi cu Ana Maria Prodan, Ramona Gabor, Rocsana Marcu sau Bianca Drăguşanu. Numele lui apare şi într-un dosar penal ce vizează prostituţia de lux.

Pasionat de maşini, Neculaie a strâns o impresionantă colecţie de bolizi în garajele sale. Printre maşinile sale de lux se află un Dodge Viper (100.000 de euro), un Mercedes G Klasse (140.000), un Porsche Cayenne (120.000) şi un Volkswagen Touareg (65.000). Mai mult, el deţine şi o motocicletă Harley Davidson (12.000 de euro) şi un elicopter EC 120, în valoare de 1.200.000 de euro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite