România are cea mai bună echipă de salvare cu drona. Salvamontiștii români, premiați la Paris

0
Publicat:

Salvamont România a primit un important premiu la Paris pentru utilizarea unei tehnologii ultramoderne în descoperirea și localizarea victimelor. Avem, cu alte cuvinte, cea mai bună echipă de salvare cu drona.

Serviciul Salvamont România a fost premiat la Paris FOTO Salvamont România
Serviciul Salvamont România a fost premiat la Paris FOTO Salvamont România

Serviciile Salvamont România sunt apreciate nu numai în țară, ci și peste hotare. La începutul acestei săptămâni, salvamontiști din Brașov și Gorj au fost la Paris, la una din cele mai prestigioase competiții destinate salvatorilor de vieți din zona montană. Echipa României a primit „Premiul pentru cea mai bună dezvoltare a echipei de căutare şi salvare cu drona”.

Suntem mândri că am reprezentat România la această competiție internațională, iar premiul obținut de delegația Salvamont ne onorează și ne motivează să fim mai buni în fiecare zi. La Braşov avem o dronă cu termoviziune și suntem în curs de amenajare, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, a unui Centru Judeţean de analiză a datelor. În cadrul lui vom putea analiza imaginile capturate de dronele folosite de către salvamontişti și vom putea identifica persoanele dispărute, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari şi poate acoperi o suprafaţă de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii şi imagini care, după descărcare, pot fi procesate şi analizate în mai puţin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori”, a explicat Sebastian Marinescu, șeful Salvamont Brașov.

Deocamdată, la Salvamont Brașov există o singură asemenea dronă, dar a doua este foarte aproape să sosească. Astfel, proiectul de căutare şi salvare cu drona va fi extins, fiind un ajutor foarte important care asigură creşterea semnificativă a şanselor persoanelor rătăcite sau dispărute de a fi găsite în cel mai scurt timp posibil.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, i-a felicitat pe angajații Serviciului Public Judeţean Salvamont Braşov atât pentru premiul obţinut, care reprezintă o recunoaştere a profesionalismului şi calităţii serviciului public prestat, cât şi pentru iniţiativa de a introduce în activitatea lor tehnologia de ultimă oră, bazată pe inteligenţa artificială şi de a opera echipamente performante în activitatea lor, vitală pentru comunitate.

Niciun efort material, financiar şi uman nu este prea mare atunci când în joc este salvarea de vieţi omeneşti”, a susţinut preşedintele CJ Braşov.

Cu doar câteva zile în urmă, salvamontiștii au primit o altă veste bună: ei vor putea folosi sirenele și girofarurile cu care le sunt dotate mașinile, astfel încât să poată ajunge mai repede la victime și șansele acestora să crească.

De altfel, chiar dacă sunt apreciați în țară și în străinătate, cea mai mare apreciere de care se bucură salvamontiști vine din partea celor cărora le-au salvat viața.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri