Rafael Garay, economistul care a fugit cu banii investitorilor, va fi extrădat în Chile. Curtea de Apel Braşov a aprobat cererea autorităţilor judiciare chiliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Garay va fi extrădat în Chile. FOTObiobiochile.com
Rafael Garay va fi extrădat în Chile. FOTObiobiochile.com

Curtea de Apel Braşov a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile Chiliene, astfel că Rafael Garay va fi extrădat în ţara natală pentru a fi judecat pentru fraudă.

Curtea de Apel Braşov a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare chiliene pe numele lui Rafael Garay. De asemenea magistraţii au decis menţinerea stării de arest preventiv până la extrădare. Sentinţa Curţii de Apel Braşov nu este definitivă.

„În baza art. 52 alin. 1 lit.c, alin.3 din Legea 302/2004, republicată, constată îndeplinite condiţiile extrădării în ceea ce o priveşte pe persoana extrădabilă Garay Pita Rafael Eduardă – de cetăţenie chiliană. Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Chile înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data 27.12.2016 sub nr.80875/2016. Dispune extrădarea cetăţeanului chilian  autorităţilor judiciare din Chile pentru efectuarea actelor cercetare penală şi judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă repetată, conform secţiunii 468, coroborată cu secţiunea 467 alineat ultim din Codul penal chilian, infracţiune ce face obiectul acuzaţiilor cuprinse în hotărârea Doc.I 526/16 – P.46 din 14 decembrie 2016 a Curţii de Apel din Santiago, Chile, astfel cum a rămas definitivă, şi a mandatului de arestare nr.1611226006133-2 din 23 septembrie 2016 a Tribunalului de Drepturi şi Libertăţi nr.7 Santiago, Chile. Prezenta sentinţă se comunică persoanei extrădabile, Centrului de Cooperare Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei de Drept Internaţional şi Tratate – Serviciul Cooperare Judiciară în materie penală din cadrul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 17 februarie 2017“, se arată în şedinţa Curţii de Apel Braşov.

Rafael Garay a fost prins la Braşov în noiembrie după ce timp de două luni a fost căutat în toată lumea fiind dat în urmărire internaţională pentru deturnare de fonduri. În 19 noiembrie a fost plasat în arest la domiciu, dar ulterior, în 28 decembrie 2016 a fost arestat preventiv după ce autorităţile din Chile au cerut extrădarea lui.

Susţine că este nevinovat

Rafael Garay susţine că este nevinovat. Suma de bani cu ar fi fugit este încă un mare semn de întrebare. S-a vehiculat în presa din Chile că ar fi vorba despre 920 de milioane de dolari. În mandatul de urmărire internaţională suma menţionată este în moneda ciliană (pesos) şi este echivalată la 100.000 de euro. O altă variantă avansată este de un milion de dolari cash.

„Cum aş fi putut părăsi ţara cu o asemenea cantitate de bani fără să pot folosi un cont? Poliţia de frontieră spune că am plecat cu bagaje care cântăreau 27 de kilograme şi că aş fi avut un milion de dolari cash. Serios? Ar fi cântărit mult mai mult şi, de fapt, am ieşit cu trei kilograme şi ceva, reprezentate de hainele pe care le-am luat cu mine şi care erau de vară“, a spus Rafael Garay, după ce a fost prins la Braşov.

El a mai spus că a plecat din ţara narală de teama persecuţiei şi că era deja considerat vinovat înainte ca procesul să înceapă. Nu vrea să fie judecat în Chile deoarece susţine el nu ar avea parte de un process corect. Rafael Garay a dispărut din Chile în iunie 2016 când a anunţat pe site-ul companiei  că este bolnav de cancer şi că pleacă la tratament. El a mai scris că firma sa de consultanţă Think&Co este în proces de lichidare, astfel că va da toţi înapoi banii clienţilor săi şi va închide compania.

Pe 26 septembrie 2016 au avut loc percheziţii la locuinţa economistului din Chile, fiind dispusă şi o autorizare privind „confiscarea tuturor documentelor, calculatoarelor şi orice suport eletronic, pentru a stabili destinaţia şi utilizarea banilor“.  

Rafael Garay este cunoscut în media din Chile pentru sfaturile privind modul în care se pot investi bani. El a absolvit Universitatea de Dezvoltare din Chile şi şi-a dat doctoratul la Universitatea Leida din Spania. Mai mult, la numai 32 de ani, acesta a fost prorector al Universităţii Centrale din Chile.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite