Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Şi viceprimarul Adina Durbacă va fi judecat în acelaşi dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Anticorupţie Braşov au finalizat dosarul şi i-au trimis în judecată pe primarul George Scripcaru, pe viceprimarul Adina Durbacă, dar şi alţi funcţionari şi administratori de firmă.

Primarul George Scripcaru a fost trimis în judecată sub control judiciar într-un dosar de corupţie care vizează modul în care au fost îngropate societăţile de termoficare ale Braşovlui. Procurorii îl acuză pe primar, dar şi pe mai mulţi funcţionari publici şi administrator de firmă că au falimentat CET Braşov în favoarea unei companii private de termoficare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2011 reprezentanţii SC CET SA şi TETKRON SRL, societăţi având ca unic asociat Municipiul Braşov, au încheiat cu o companie privată contracte de vânzare cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Braşov. Au fost puse sechestre asiguratorii pe averea inculpaţilor care vor fi judecaţi în stare de control judiciar.

Primarul George Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu şi luare de mită. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată şi Adina Durbacă, viceprimar al Braşovului pentru instigare la abuz în serviciu.

Lista inculpaţiilor este lungă pe ea regăsindu-se şi angajaţi cu funcţii de conducere în Primăria Braşov.Attila Radnoti, director la Direcţia Tehnică a Primăriei, adjuntul său Liliana Horgam şi Isabela Mărăşescu, şef Serviciu achiziţii publice sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi uz de fals.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi şi  alţi patru funcţionari publici, unii dintre ei membrii al Consiliului de Administraţie al Tetkron, dar şi patru administrator de firmă, Silviu Pop, Mihaela Vulpescu, Cristina Antonie şi Mihai David.

Tot potrivit rechizitoriului procurorilor, George Scripcaru ar fi primit prin intermediul Cristinei Antonie 400.000 de lei constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, şepci, pixuri, autocolante etc. şi pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor).

Au făcut tot ce au putut pentru a favoriza o firmă privată

Potrivit rechizitoriului procurorilor: „În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Braşov, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii David Mihai Ciprian şi Pop Călin Silviu, a acţionat şi a determinat funcţionari din cadrul Primăriei Braşov/ Consiliului Local Braşov şi angajaţi din cadrul SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenţii cu firma acestuia din urmă, urmărind obţinerea, atât pentru sine, cât şi pentru această societate şi persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite.

Cele trei persoane au beneficiat şi de ajutorul inculpatei Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentaţie economică pentru desfăşurarea achiziţiei publice) în care a menţionat soluţii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu“

Contract acordat preferenţial şi ilegal

Procurorii îl mai acuză pe primar, dar şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar că au atribuit ilegal contract unei firme private care nu îndeplinea condiţiile impuse la licitaţie. „Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat şi utilaje, lipsă experienţă în domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Braşov.

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din inculpaţii Mărăşescu Isabella Beatrice, în calitate de preşedinte şi Horga Liliana, Radnoti Attila şi Bulgărea Lidia, în calitate de membri. În acelaşi context, inculpatul Pop Călin Silviu a depus la dosarul de licitaţie un înscris sub semnătură privată, falsificat şi înregistrat la Primăria Braşov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata Vulpescu Mihaela.

Deşi cunoşteau situaţia acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de în valoare de 6.136.171,18 lei, societăţii administrate de inculpatul Pop Călin Silviu“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Au plătit lucrări neexecutate şi au căutat ţapi ispăşitori

Pe lângă faptul că a acordat ilegal un contract, primarul Braşovului a mai aprobat şi decontarea unor lucrări în valoare de 1,91 de milioane de lei. O parte dintre acestea nu au fost niciodată efectuate, iar altete au fost supraevaluate. „Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curţii de Conturi la primăria municipiului Braşov, dar înainte de redactarea şi comunicarea raportului de către auditorii curţii, inculpatul Scripcaru George a făcut demersuri şi a dat dispoziţii atât funcţionarilor publici din cadrul Primăriei Braşov, cât şi celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaţilor Horga Liliana şi Radu Claudia-Niculina, să procedeze la ”găsirea unor vinovaţi” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat. În acelaşi scop, folosindu-şi influenţa reală pe care o avea în calitatea deţinută, inculpatul Scripcaru George a determinat-o pe inculpata Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul Scripcaru George şi viceprimarul Durbacă Alexandrina Adina, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL şi au solicitat consiliului de administraţie al acestei societăţi să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri). La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administraţie Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societăţii, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaţilor nominalizaţi de inculpaţii Scripcaru George şi Durbacă Alexandrina Adina“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor. Comisia de disciplină nu a mai apucat însă să ia aşa-zisele măsuri deoarece au intervenit procurorii DNA.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite