PORTRET Liliana Enescu este promotorul agroturismului local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Enescu este membră fondatoare a ANTREC şi reprezintă cu mândrie zona Bran-Moeciu-Fundata, una dintre cele mai vizitate din ţară. 

Braşoveanca vorbeşte cu modestie de paşii pe care i-a făcut pentru a transforma aria Bran-Moeciu- Fundata într-una dintre cele mai apreciate şi vizitate zone din ţară. 

În momentul în care conceptul de agroturism nu exista, doamna Stoian şi fiica acesteia au reuşit cu un efort extraordinar să creeze asociaţia. Încet-încet m-am implicat şi eu, alături de întreaga echipă, în activităţile de promovare. Am început să participăm la diverse târguri de turism rural unde, prin pliante şi broşuri, prezentam ofertele din zonă şi le ofeream celor interesaţi toate informaţiile necesare", îşi aminteşte preşedinta ANTREC Braşov. 

Chiar dacă ANTREC-ul avea ca scop, încă de la înfiinţare, atragerea turiştilor în zonă, localnicii nu au îmbrăţişat de la început ideea cu prea multă încredere. „Localnicii au fost destul de sceptici în ceea ce priveşte cazarea în camerele lor «bune» a oamenilor străini. A fost mai greu până câţiva dintre ei au început să câştige bani din această activitate. Încet, încet tot mai mulţi localnici au început să îşi amenajeze camerele pentru turişti, iar mai târziu s-a ajuns la construirea pensiunilor care azi fac cinste zonei, prin condiţiile pe care le oferă, prin mâncarea tradiţională şi păstrarea obiceiurilor", explică Liliana Enescu. 

Apreciaţi pentru tradiţii şi mod de viaţă 

Mai multe obiceiuri ale zonei au ajuns să fie sărbători pentru turiştii de pretutindeni. Mii de oameni se adună anual la Bran pentru a lua parte la „Răvăşitul Oilor", „Măsuratul Laptelui" sau „Festivalul Clătitelor". ANTREC Braşov cuprinde acum peste 600 de pensiuni, iar zona este una dintre cele mai vizitate din ţară.  

În ultimii ani, tot mai mulţi turişti au început să descopere beneficiile agroturismului. Mâncarea sănătoasă, produsele de casă deosebit de gustoase şi ospitalitatea gazdelor sunt doar câteva dintre atuurile zonei. Sunt foarte mulţi copii care nu au bunici la ţară, iar părinţii îi aduc pentru a putea vedea că vaca nu este mov ca în reclamă şi pentru a vedea un cuibar din care pot strânge chiar ei ouăle. Turiştii se pot implica în activităţile gospodăreşti sau pot strânge, cot la cot cu gazdele, fân, nere şi nuci", mai spune preşedinta ANTREC Braşov.  

Liliana Enescu îşi propune ca ANTREC-ul să ajute la modernizarea infrastructurii şi la semnalizarea pensiunilor într-un mod uniform. „Este important să ne prezentăm ca un brand unitar în faţa celor care sunt interesaţi să îşi petreacă vacanţa în zona Bran - Moeciu", conchide braşoveanca. 
 
Întrebări şi răspunsuri 

În ce alte activităţi vă implicaţi? 

Sunt angajată şi la o societate din Bran şi mă ocup, alături de soţul şi de copiii mei, de pensiunea şi de ferma pe care le avem. Îmi place să fac prăjituri alături de fiica mea, mâncăruri deosebite. Iarna merg la schi şi cu toţii ne plimbăm cu sania trasă de cai.

Ce şanse are agroturismul să reziste în competiţie cu celelalte staţiuni turistice?

Majoritatea turiştilor care vin în zona promovată de noi sunt oameni de la oraş, dornici să îşi petreacă timpul liber în natură, amatori de mâncare tradiţională şi de un mediu cald. Agroturismul oferă altceva şi are şanse mari să nu îşi piardă niciodată acest loc.  

Ce-i place

„Îmi place să fiu în permanentă legătură cu persoane din diferite domenii de activitate pentru că astfel pot avea multe informaţii «din teren», cum îmi este drag să le numesc. Sunt o fire comunicativă şi am foarte mulţi prieteni". 

Ce nu-i place

„Nu îmi place să stau în preajma oamenilor care vor să pară ceea ce nu sunt, care nu apreciază munca şi care nu au inteligenţa de a se ridica sau de a se coborî la nivelul celor cu care comunică". 

Profil

Născută. 26 iunie 1967, Moeciu de Jos

Studii. Facultatea de Finanţe Contabilitate-Bănci Braşov

Familie. Căsătorită, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite