PORTRET Dan Străuţi este jandarmul jurnalist de la Gruparea Mobilă „Burebista“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Străuţi este adjunct al comandantului Grupării de Jandarmi Mobilă „Burebista" şi, în pararel, scrie la propria sa publicaţie on-line.

Dan Străuţi, de 47 de ani, are gradul de locotenent-colonel şi a luat primul contact cu viaţa militară în copilărie, iar model i-a fost părintele său.

„Tatăl meu a fost militar de carieră şi astfel am crescut printre oamenii de arme. De când eram mic, tata mă lua cu el la ceremonii şi aplicaţii militare", spune Dan Străuţi.

Când a venit momentul să-şi aleagă o meserie, braşoveanul nu a optat de la început pentru haina militară, ci a experimentat mai întâi meseria de mecanic auto, fiindcă Dan Străuţi mai avea o mare pasiune: automobilismul.

Am lucrat la I.J.T.L, la reparaţii. Eram pasionat de mecanică, motoare şi automobilism. Când eram copil, am făcut karting.

Am căutat beţia plăcerii de a conduce şi stăpâni o maşinuţă. Apoi, după ce am făcut praf un kart, părinţii mi-au spus că trebuie să-mi redirecţionez activitatea şi m-am lăsat de acest sport", îşi aminteşte jandarmul.

„Viaţa în stradă este diferită"

Braşoveanul a lucrat ca mecanic auto doar un an, apoi s-a înscris la Şcoala de ofiţeri activi ai Ministerului de Interne Bucureşti, actualmente Academia de Poliţe „Alexandru Ioan Cuza", fiind totuşi ataşat de militărie. După absolvire, braşoveanul a debutat ca şi comandant de pluton, unde avea menirea de a-i instrui pe militarii în termen.

Succesiv, Dan Străuţi a ocupat funcţia de comandant de companie, a fost ofiţer în Statul Major, a avut o perioadă cumul de funcţii, a contribuit la formarea Jandarmeriei montane, a urmat şi cursuri postuniversitare de management la Universitatea „Transilvania" din Braşov. De anul trecut, este adjunct la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista" Braşov.

În toţi aceşti ani de activitate, Dan Străuţi a participat la numeroase misiuni şi trecut prin momente dificile. „Au fost situaţii când colegii mi-au salvat viaţa, când cineva a ridicat toporul asupra mea, din spate, şi m-a ameninţat că îmi taie gâtul sau când am rămas singur între cel puţin 20.000 de oameni. Viaţa în stradă este total diferită de cea de la birou", spune Dan Străuţi.  

Chiar dacă şi-a dedicat viaţa carierei militare, dragostea pentru automobilim i-a rămas în suflet şi, împreună cu un amic, a pus bazele unui website de specialitate.

Am tot scris pe forumuri auto şi cineva, din Bucureşti, care are o publicaţie auto on-line, mi-a propus o colaborare. Ulterior, eu şi amicul meu, am pus pe picioare propriul nostru website.

Scriu articole şi, din bugetul propriu, atunci când am timp, merg în ţară la competiţiile de profil, iau interviuri, fac poze cu aparatul meu şi nu mă limitez doar la comunicatele de presă", spune braşoveanul.

Website-ul nu este singurul proiect al lui Dan Străuţi, ci omul legii vrea să se implice şi în proiecte culturale. De curând a participat la o adunare a „Asociaţiei Scheienilor" şi „vreau să mă alături lor în a face cunoscute tradiţiile din cultura românească", spune lt. col. Dan Străuţi. 

 

Întrebări şi răspunsuri:

 Care a fost ţelul pe care vi l-aţi propus să-l realizaţi în viaţă?

Ţelul meu a fost să fac bine şi să să mă uit în ochii unui om fără să îmi fie ruşine. Acum, de exemplu, ţelul meu este să promovez oameni care au talent, dar care nu au resurse financiare pentru a face acest lucru.

 Într-o perioadă v-aţi ocupat şi de relaţiile cu presa. Cum a fost această experienţă?

A fost o experienţă inedită. Am învăţat foarte multe şi a reprezentat o schimbare pentru mine. În plus, am demonstrat că şi noi, oamenii de arme, putem face altceva.

Ce-i place:

Îmi plac fotografia, beletristica, automobilismul, ciclismul, pe care l-am şi practicat, şi muzica. În şcoală generală făceam parte dintr-o trupă de băieţi şi dansam în discotecă break-dance şi aveam priză la public. De asemenea, îmi mai plac drumeţiile". 

 Ce nu-i place:

Nu-mi place minciuna, laşitatea, lipsa de demnitate, nu-mi plac oamenii care vorbesc România de rău, fiindcă avem o ţară frumoasă şi ar trebui să facem mai multe pentru a fi cunoscută. Sunt convins că şi la noi e loc de bine", spune Străuţi.

Profil

Născut. 28 august 1964, Oradea, judeţul Bihor.

Studii. Academia de Poliţie „A.I Cuza", Facultatea de Ştiinţe Juridice.

Familie. Căsătorit, doi copii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite