Peste 100 de nereguli grave în spitalele braşovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisa constituită să verifice spitalele braşovene, în urma tragediei de la Giuleşti, a descoperit probleme foarte grave atât în unităţile sanitare din municipiu, cât şi în cele din judeţul Braşov.

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţiei de Sănătate Publică au verificat situaţia executării activităţilor de prevenire a incendiilor la 15 unităţi sanitare publice cu paturi din judeţul Braşov.

Cu acest prilej au fost constatate 113 deficienţe, cum ar fi:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu pentru efectuarea unor modificări constructive;

La secţiile Mârzescu şi Astra ale Spitalului Judeţean centralele termice sunt plasate necorespunzător sub saloanele bolnavilor;

La Secţia Eminescu a Spitalului de Psihiatrie uşile de pe calea de evacuare nu se deschid în sensul deplasării persoanelor către exterior;

La Timişul de Sus nu se respectă gabaritele minime ale căilor de evacuare;
La Judeţean şi la Spitalul de Copii pardoseala sălilor de operaţie din blocurile operatoare nu este de tipul antistatică şi antiscântei.
La Spitalul Judeţean construcţia staţiei de distribuţie oxigen şi distribuţie protoxid de azot nu are asigurată în pereţii exteriori sau în acoperiş goluri pentru decomprimare în caz de explozie şi nu există instalaţie de semnalizare a incendiilor.
La secţiile Astra şi Tractorul părţile de lemn ale podurilor nu sunt ignifugate.

Tot la Spitalul de Psihiatrie nu este asigurată rezerva de avertizoare şi detectoare pentru centrala de semnalizare, anunţare şi detectare;
La Spitalul de Copii stingătoarele nu sunt menţinute în stare de funcţionare, au termene de valabilitate expirate.

Şi la spitalele aflate în alte localităţi ale judeţului controalele au scos la iveală foarte multe probleme.

 La Secţia Zărneşti a Spitalului de Psihiatrie nu este asigurată o cale de evacuare, nu a fost montată hota pentru absorbţia aburilor şi conducta principală de gaz metan este plasată în podul clădirii.

La Victoria în spaţiul destinat centralei termice sunt depozitate şi materiale care nu au legătură cu aceasta;

La Sanatoriul Predeal, la Victoria şi Sânpetru stingătoarele nu sunt menţinute în stare de funcţionare, au termene de valabilitate expirate, uşile de pe calea de evacuare nu se deschid în sensul deplasării persoanelor către exterior şi instalaţia de hidranţi interiori nu funcţionează.

Nici la Zărneşti instalaţia de hidranţi interiori nu funcţionează.

La Codlea uşile de pe calea de evacuare nu se deschid în sensul deplasării persoanelor către exterior.

În majoritatea spitalelor braşovene instalaţia de căutare de persoane nu este în stare de funcţionare şi nu sunt asigurate alte mijloace de alimentare în caz de incendiu.

Se folosesc instalaţii electrice cu improvizaţii (corpuri de iluminat suspendate direct de conductele de alimentare, fără globuri de protecţie, siguranţe necalibrate), nu sunt asigurate echipamente de protecţie a căilor respiratorii pentru personalul care asigură prima intervenţie în caz de incendiu şi pentru evacuarea pacienţilor şi nu s-a întocmit planul de intervenţie în caz de incendiu.

De asemenea, în cele mai multe spitale controlate se utilizează aparate care folosesc ca şi combustibil gazele naturale, amplasate în încăperi cu geamuri în construcţie specială, cum ar fi termopan sau geamuri securizate, sau cu o grosime mai mare de 4 mm.

Nu sunt montate detectoare automate de gaze, uşile de acces ale casei scărilor nu sunt prevăzute cu sisteme de autoînchidere sau închidere automată şi nu există iluminat de siguranţă pentru marcarea căilor de evacuare a utilizatorilor.

Nici verificările periodice ale instalaţiilor electrice, de protecţie împotriva trăsnetelor sau a utilizării gazelor naturale nu au fost verificate periodic.

În urma deficienţelor constate au fost aplicate 29 de avertismente.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite