Mowgli de România a ajuns în calsa a VII-a şi e băiat de nota zece UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa bate filmul, uneori în România. A dovedit-o Traian Căldărar un băiat care a îndurat mai mult decât poate duce un om mare. Băiatul se simte foarte bine la Centrul de Plasament din Victoria, îşi doreşte să-şi termine studiile şi să ajungă fotbalist.

Povestea „micului Mowgli", cum a fost botezat după ce a fost găsit în pădure, a ieşit la iveală în anul 2002. Traian Căldărar s-a născut în Polonia, unde părinţii săi se aflau la cerşit. A dus o viaţă chinuită şi totul a culminat acum nouă ani, când un cioban l-a găsit într-o cutie de carton, lângă Făgăraş. Copilul era dezbrăcat, avea  răni infectate pe corp şi nu ştia să vorbească. Se purta ca un sălbatic şi scotea doar sunete dezarticulate.

Traian Căldărar a fost internat la spitalul din Făgăraş, medicii stabilind că băiatul avea degerături, era anemic şi suferea de rahitism. După ce s-a însănătoşit, copilul s-a întors acasă, la părinţii Traian Ciurar şi Lina Căldărar, în localitatea Viştea. Băiatul nu a avut o viaţă uşoară. Dormea în grajd cu animelele, iar tatăl său îl trimitea la cerşit, în Braşov şi Bucureşti. Dacă micuţul îndrăznea să se opună, era luat la bătaie.

„Micul Mowgli" a făcut progrese

Fiindcă era trimis neîngrijit la cursurile Şcolii Speciale de la Victoria, Primăria din Veştea a anunţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC). Copilul a fost mutat în Centrul cu regim de urgenţă „Domino" din Ghimbav, în data de 5 mai 2009, iar a doua zi a plecat în Centrul de copii cu dizabilităţi „Floare de Colţ" din Făgăraş.

„În primele zile mânca foarte mult, probabil din cauză că nu a fost hrănit corespunzător. Cu toate acestea era comunicativ. Suferă însă de tulburări de comportament. Are o deficienţă mental medie, însă evoluţia lui a fost foarte bună. A învăţat să scrie şi să citească şi este extrem de comunicativ", a spus medicul şi coordonatorul Centrului "Floare de Colţ", dr. Cornelia Radocea.

Anul trecut, Traian Căldărar a fost mutat la Centrul de Plasament Azur din Victoria. „Copilul este acum în clasa a VII-a, la şcoala specială din Victoria. A evoluat enorm de la sunetele pe care le emitea când a fost găsit până la ora actuală. Acum vorbeşte cursiv şi se vede că trăieşte în colectivitate. A intrat în program normal cu toţi copiii şi, cu ajutorul educatorilor, s-a integrat foarte bine. În vara aceasta a fost plecat la mare cu ceilalţi copii, merge în excursii cu cortul, pe munte, şi nu crează probleme. Nu a rămas corigent la nicio materie, este cuminte şi foarte respectuos", a declarat directorul general adjunct al DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă.

Uitat de familie

Cât despre viaţa de acasă, Traian Căldărar nici nu vrea să îşi amintească. De anul trecut, copilul nu a mai vrut să meargă în vizită la bunica lui şi nici femeia nu s-a mai interesat de el. Cât despre mamă, aceasta este plecată în Italia şi l-a abandonat. Tot ce-şi aminteşte de casa lui sunt animalele. „Când stăteam acasă aveam cai şi porci. Aveam doi cai, pe Zora şi Alina şi mi-e dor de ei. Eu eram cel care le dădeam de mâncare atunci când eram acasă. Însă tot mai bine este aici unde sunt acum. Îmi place să învăţ, să citesc şi să joc fotbal cu copii. Îmi place şi să pictez şi chiar am participat la o competiţie pe plan local", spune „micul Mowgli".

Aflaţi povestea lui Mowgli din săptămânalul ADS Braşov, care apare pe 29 septembrie la chioşcuri

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite