Mara Trofin este îndrăgostită de copii şi de gramatica limbii române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mara Trofin, profesor de limba şi literatura română la Şcoala Generală nr. 25 Braşov, s-a clasat pe locul doi în cadrul campaniei „Profesori cu care Braşovul se mândreşte".

Încă din copilărie, Mara Trofin a ştiut că va fi profesoară. Provine dintr-o familie de dascăli şi niciodată nu şi-a imaginat că ar putea face altceva decât au făcut părinţii ei. „Acum, dacă stau să mă gândesc, cred ca mi-ar fi plăcut să fiu medic pediatru, pentru că îmi place foarte mult să stau în preajma copiilor. Dar în copilărie nu îmi imaginam că pot face altceva decât să fiu profesor, ca părinţii mei", spune profesoara de limba română.

Atât de mult îi place Marei Trofin să fie în compania copiilor, încât au trecut deja 35 de ani de când zi de zi este înconjurată de elevi. „După ce am terminat facultatea, am fost repartizată la Şcoala Generală nr. 23, apoi am predat la Liceul de Arte, iar de 16 ani sunt titular aici, la Şcoala Generală nr. 25", spune Mara Trofin.

A creat un concurs unic în ţară

Profesoara a devenit cunoscută printre colegii de catedră din toată ţara nu doar datorită vechimii pe care o are în învăţământ, cât mai ales prin concursul de gramatică „Sextil Puşcariu" pe care l-a creat înurmă cu 12 ani. „Anul trecut, din cauza crizei, am avut o întrerupere. Ajusesem la ediţia a zecea şi toţi colegii mă întreabă dacă se mai desfăşoară concursul, dar, din păcate, am rămas fără sponsori. A fost un concurs unic în ţară, pentru că avea doar exerciţii de gramatică. Erau doar întrebări care se refereau la corectitudinea limbii, la greşelile tipice şi învăţam cu toţii din asta", explică Mara Trofin.

De-a lungul anilor, câteva mii de elevi de clasa a VII-a din tot judeţul au participat la Concursul „Sextil Puşcariu", iar dascălii de limba română veneau de plăcere să corecteze lucrările concurenţilor. „Am iniţiat acest concurs  din dorinţa de a-i determina pe copii să evite greşelile, capcanele limbii, dar şi pentru că olimpiadele şcolare nu îi lasă pe toţi să aibă satisfacţii. La olimpiadă, dacă ai talent la compunere, ai o şansă, dacă nu, poţi să fii foarte bun, dar să nu ai o notă bună şi să fii decepţionat. Şi cum mie îmi place foarte mult gramatica, speculez dorinţa copiilor de a gândi, îmi place să îi ajut pe cei care au judecată bună, care vor să se exprime corect. Colegii mei veneau cu plăcere la corectare pentru că totul era foarte transparent, premiile se acodau aşa cum trebuie, nu a existat niciodată nicio suspiciune", spune cu regret dascălul de limba română.

A publicat 17 cărţi de specialitate

Pasiunea pentru materia pe care o predă a determinat-o pe Mara Trofin să studieze încontinuu şi să se informeze, dar şi să împărtăşească tuturor cunoştinţele ei. După 35 de ani petrecuţi în învăţământ, profesoara este autor sau coautor la 17 cărţi de specialitate. Una dintre ele, publicată iniţial în 2002, este şi acum lider de piaţă la categoria testelor de gramatică pentru elevii de clasa a VIII-a. „«Gramatica, fişă de lucru» este o carte cu răspândire naţională şi care cred că e cunocută în fiecare şcoală din ţară. Am publicat deja şapte ediţii actualizate şi corelate cu programa şcolară şi cu noul DOOM. Cartea are patru volume, pentru fiecare an de studiu, care au o viziune foarte modernă. Am intuit în ce direcţie o să meargă învăţământul şi pot să spun că este lider de piaţă în ceea ce priveşte culegerile de gramatică. Se potriveşte foarte bine şi pentru cei care se pregătesc să dea la facultate", se mândreşte Mara Trofin.

Este implicată în proiectele şcolii

În afară de activitatea didactică, dascălul se mândreşte şi cu două proiecte al şcolii la care predă, în care este direct implicată. Primul dintre ele, intitulat „Jobs" este realizat împreună cu o echipă de profesori de la o universitate din Zurich, Elveţia, şi îşi propune să îi înveţe pe elevii de clasa a VII-a să se orienteze corect spre meseria care li se potriveşte. „Al doilea proiect pe care vreau să îl menţionez, care este finanţat de Fundaţia Soros, urmăreşte să îi ajute pe copiii ai căror părinţi sunt în străinătate, care provin din familii cu venituri mici sau sunt de altă etnie şi au dificultăţi de adaptabilitate. Timp de opt luni, aceşti copii vor fi implicaţi în tot felul de activităţi care îi vor ajuta să treacă mai uşor peste toate dificultăţile", explică Mara Trofin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite