Mai puţine locuri la Universitatea „Transilvania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul locurilor cu taxă în învăţământul universitar de licenţă şi de masterat va scădea în anul universitar 2011-2012.

Broşura admiterii 2011-2012, în învăţământul universitar, va apărea săptămâna viitoare. Viitorii studenţi pot alege, şi anul acesta, una dintre cele 18 facultăţi ale Universităţii „Transilvania". Vestea proastă este că, deşi numărul facultăţilor şi al locurilor bugetate rămâne acelaşi, numărul locurilor cu taxă va scădea. Asta pentru că, unele programe de studiu nu mai pot funcţiona din lipsă de profesori şi candidaţi.

„În noul an universitar nu vor funcţiona programele de studii care nu sunt eficiente. Fiecare facultate îşi calculează costurile şi stabileşte, în funcţie de numărul de studenţi, dacă programul este eficient. Acolo unde nu vor exista minim 30 de studenţi, programul nu demarează. În plus, unele programe de studiu vor fi comasate", a explicat prorectorul Universităţii „Transilvania", Constantin Duguleană.

Anul trecut, Universitatea „Transilvania" a oferit  5.365 de locuri la licenţă zi, dintre care 2.820 bugetate şi 2.545 cu taxă. Pentru programele de masterat la zi, universitatea a oferit 2.785 de locuri, din care 1.270 la buget şi 1.515 la cu taxă.

Taxe babane, în vremuri de criză

Foarte mulţi tineri renunţă la facultate din cauza taxelor mari. Anul trecut, media taxelor a fost de 2.400 de lei pe an, o sumă uriaşă care îi face pe tienri să nu se înghesuie la facultate. De departe, cea mai mare taxă se percepe celor care doresc să urmeze Facultatea de Medicină. De exemplu, anul trecut, taxa şcolară pornea de la 3.000 de lei, pe an şi ajungea până la 4.500 de lei. „În mare parte, cuantumul taxelor rămâne acelaşi. Doar în unele cazuri vor exista anumite ajustări", a declarat prorectorul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite