Insulă uriaşă de gunoi pe lacul de acumulare al hidrocentralei Voila, de pe Olt. Cum s-a format aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula de PET-uri de la Voila FOTO Ovidiu Stan codlea-info
Insula de PET-uri de la Voila FOTO Ovidiu Stan codlea-info

Sute de tone de PET-uri s-au strâns în apropiere de hidrocentrala de la Voila, ca urmare a poluării masive cu gunoi a cursurilor de apă din zonă.

Într-o perioadă în care Europa face strategii pentru diminuarea poluării şi punerea la punct a unor tehnologii prietenoase cu mediul, România îşi arată încă o dată nivelul la care se află. Gunoiaele (dar mai ales PET-urile) aruncate de cetăţeni în apropierea cursurilor de apă formează o insulă de mii de metri pătraţi pe râul Olt, în apropiere de hidrocentrala de la Voila, din judeţul Braşov. 

Imaginile surprinse din dronă de Ovidiu Stan, de la codlea-info.ro, sunt tulburătoare. În zonă, râul Olt are foarte mulţi afluenţi care străbat satele şi se pare că localnicilor nu le pasă deloc de natură. 

La barajul de la Voila sunt doar doi angajaţi ai firmei de salubritate care se ocupă de zonă şi pentru care munca pe care o au de făcut este una titanică. De altfel, oamenii spun că de un an de zile tot fac eforturi, dar numărul de PET-uri, în loc să scadă, este în creştere. 

Gheorghe Marian Osalciuc, primarul din Voila, spune că a făcut două solicitări de curăţare a barajului, către autorităţile centrale şi către Apele Române, însă nu se poate face curăţenie cu doi oameni, cât timp numărul celor care aruncă deşeurile de plastic este foarte mare. 

Ornitologul Dan Ionescu, profesor universitar la Universitatea Transilvania din Braşov, spune că a făcut chiar un studiu în zonă şi păsările sunt în mare pericol. S-a dovedit ştiinţific că unele dintre păsări mor după ce ingerează particule de plastic, la fel de dăunător fiind şi pentru peşti.

Vă mai recomandăm: 

Chirurg braşovean prins în flagrant când lua mită, după un mesaj pe pagina de Facebook a lui Marian Godină

Crimă pasională între pensionari. Cum a ucis-o un bărbat de 67 de ani pe concubina sa

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite