Grupare care făcea fraude informatice cu Bitcoin, anihiliată de poliţişti

0
0

Poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, sub coorodonarea D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov, au efectuat patru percheziţii (una în Braşov, două în Bucureşti şi una în judeţul Buzău). A fost vizată o grupare infracţională, formată din patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 – 26 de ani, bănuiţi de fraude informatice.

În urma percheziţiilor au fost ridicate laptopuri, telefoane, medii de stocare informatice şi alte bunuri susceptibile a fi fost achiziţionate (un televizor, un sistem audio, o consola xbox etc.), punându-se sechestru şi pe un autoturism.

„Din investigaţii a reieşit că, în cursul lunii iunie 2016, prin intermediul sistemelor informatice şi a reţelei VPN – Virtual Private Network (Reţea Informatică Privată Securizată)  aparţinând unei societăţi comerciale care produce şi comercializează  echipamente electronice similare cu ATM-urile bancare ce permit tranzacţionarea de monedă electronică Bitcoin, un bărbat ar fi transferat,  în mod neautorizat, date informatice aferente portofelelor virtuale ale mai multor clienţi, utilizând credenţialele primite în baza atribuţiilor de serviciu”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Braşov.

Totodată, în perioada iunie 2016 – februarie 2017, acesta ar fi introdus datele informatice aferente portofelelor virtuale accesate fără drept în Reţeaua Bitcoin, generând transferuri  în valoare de 73,91 bitcoini, pe care şi i-ar fi însuşit, în condiţiile în care valoarea unui bitcoin a depăşit în prezent 1.000 USD.

La data de 9 martie a.c., procurorii  D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov au dispus reţinerea pentru  24 de ore a bărbatului, pentru săvârşirea infracţiunilor de transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi fraudă informatică.

La data de 10 martie a.c., Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a celui în cauză, pentru 30 de zile. Faţă de alţi trei bărbaţi  s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite