FOTO Branul nu poate fi staţiune fiindcă n-are drumuri bune

0
0
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. FOTOAdevărul.
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. FOTOAdevărul.

Localitatea Bran nu poate să devină staţiune turistică de interes naţional din cauza stării Drumului Naţional 73, dintre Râşnov şi Bran.

Reprezentanţii Ministerului Turismului şi Dezvoltării au respins cererea edililor din Bran de a da localităţii statutul de „staţiune turistică de interes naţional“, deşi în anul 2012 castelul a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din România, cu un număr de 570.000 de turişti. Principala problemă pentru care a fost respins dosarul a fost starea proastă a DN 73, pe care turiştii trebuie să îl folosească pentru a ajunge la castel.

Reprezentanţii locali sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât nu pot grăbi repararea drumului, deoarece acesta este în administrarea CNADNR. Drumul nu a mai fost reparat de peste zece ani, deşi este extrem de circulat. În fiecare weekend, un traseu simplu devine un adevărat calvar, deoarece mii de turişti vin la Bran şi Moieciu. Branul mai are nevoie şi de o staţie de ambulanţă proprie, investiţie care se va face în următoarele şase luni.

Localităţile care obţin titulatura de „staţiune de interes naţional“ au avantaje mari în ceea ce priveşte investiţiile în turism. Astfel, aceste localităţi au întâietate la alocarea fondurilor guvernamentale pentru investiţii în turism, dar şi la accesarea fondurilor europene. De exemplu, Râşnovul, care a devenit la finele anului trecut „staţiune de interes naţional“, a primit 11 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea turismului.

Şi Poiana Braşov, care este mult mai mică decât Branul, a beneficiat de 40 de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil şi a devenit astfel cea mai modernă staţiune de schi din România.

Poate anul viitor

„Rămânem staţiune turistică de interes local. Am avut un punctaj foarte bun, la un pas de a obţine statutul de staţiune turistică de interes naţional, dar am fost depunctaţi din cauza stării drumului DN73 Braşov-Piteşti, porţiunea dintre Râşnov şi Bran, dar şi a lipsei unei staţii proprii de ambulanţă. Ne dorim foarte mult să obţinem această titulatură. S-a făcut licitaţia pentru drum şi se aşteaptă alocarea fondurilor, de la Guvern“, a spus Gheorghe Hermeneanu, primarul din Bran.

Obiective turistice forte

Între timp, Branul se promovează şi ca destinaţie de iarnă. Are trei părţii de schi la Zănoaga: una pentru începători şi două pentru schiorii mai avansaţi. La Zănoaga există, din acest sezon, instalaţie de nocturnă, instalaţie de zăpadă artificială şi teleschi. De o săptămână, la Bran există şi un Centru de informare turistică. Aici, turiştii se pot informa despre locurile de cazare din zona Bran-Moeciu-Fundata, pot afla date despre diferite obiective turistice, dar şi despre evenimente importante ce au loc în una dintre cele mai căutate regiuni de turism rural din România.

Castelul Bran, cunoscut de toată lumea ca şi castelul lui Dracula, a fost reşedinţa Reginei Maria. Castelul Bran a fost clasat de Forbes pe locul doi în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume, fiind evaluat la 140 de milioane de dolari. 

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite