Dor Geta Popescu a stabilit al doilea record mondial într-o singură lună. A ajuns pe vârful Denali din Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinista Dor Geta Popescu de doar 12 ani a reuşit miercuri atingerea vârfului Denali, denumit Gigantul Americii de Nord.  În ultimele şase luni a stabilit patru recorduri mondiale.

Alpinista fenomen a României are doar 12 şi 10 luni ani şi a intrat deja în Cartea Recordurilor. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine din România. A reuşit luna aceasta să doboare alte două recorduri mondiale de vârstă după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Are în palmares şase recorduri mondiale şi unul european.

Ultimul record a fost consemnat marţi seara. Dor Geta Popescu a reuşit să atingă vârful Denali situat la 345 km sud de cercul polar de nord, în Alaska. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina).

Cu o înălţime de 6190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dată de diferenţa mare între bază şi vârf . Dor Geta Popescu a îndurat temperaturi extreme, vânt puternic şi furtuni, dar a reuşit să cucerească vârful. Statisticile arată că doar jumătate dintre cei care vor să îl escaladeze şi reuşesc acest lucru.

Odată cu această performaţă, Dor Geta Popescu a egalat recordul mondial de vârsta deţinut de americanca Merrick Johnston. Pentru Geta, Denali este al patrulea vârf din circuitul 7 Summits, după Kilimanjaro, Elbrus şi Aconcagua. Mă bucur imens. Este un record muncit, atât în antrenamente cât şi pe parcurs. Este o reuşită pe care mi-am dorit-o foarte mult şi pentru care eram gata să rămân pe munte 30 de zile, limita fizică maximă în aceste condiţii climatice extreme. Dar nu a fost cazul! Totul a mers perfect, m-am simţit excelent, am tras fiind foarte concentrată şi hotărâtă. Am dat vârful în şapte zile de efort şi muncă, de tras sania cu 20 de kilograme de echipament, de amenajat adăposturi pentru cort, de urcat şi coborât în aclimatizare, de mari emoţii“ a declarat Dor Geta Popescu, imediat după finalizarea ascensiunii.

Record mondial şi în Mexic

Dor Geta Popescu a mai stabilit luna aceasta un alt record mondial. În 5 mai a reuşit să atingă vârful Pico de Orizaba din Mexic care are o înălţime de 5.636 de metri. Pentru Geta ascensiunea a reprezentat a cincea reuşită în Circuitul 7 Vulcanoes care presupune escaladarea celor mai înalţi vulcani ai lumii.

Am făcut Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord. Al cincelea vârf pentru mine în circuitul 7 Volcanoes. Mi-a plăcut foarte mult acest munte. La început am urcat printr-o pădure cu pini care aveau conuri cam de trei ori mai mari decât cele de acasă. Apoi este aproape deşert, pentru ca spre vârf să fie multă stâncă şi gheţar abrupt. 1300 metri diferenţa de nivel parcurşi în mai puţin de cinci ore, un traseu abrupt cu trecere de la gol alpin şi stâncă la o faleză cu rocă erodată de gheţarul tocmai retras. După parcurgerea gheţarului care îmbracă conul vulcanic, am ieşit pe creasta craterului. Totul într-o succesiune rapidă pe o rută solicitantă, însă deosebit de frumoasă, care a culminat cu vârful şi panorama superbă care s-a deschis în faţa mea. Extaz… la altitudine!“, a declarat Dor Geta Popescu după stabilirea performanţei.

Fenomen al alpinismului mondial

Geta este sora cunoscutei Crina Coco Popescu şi a prins microbul alpinismului de altinudine chiar de la ea. A urcat prima dată pe munte, pe vârful Postăvaru din Braşov atunci când şi-a serbat ziua de naştere: împlinea 3 ani. Mult mai precoce, Geta a început să doboare pe rând recodurile de vârstă ale surorii mai mari. Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.  

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. 

Vrea să fie prima femeie care încheie două circuite foarte grele

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. Vrea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015. Ca şi sora ei mai mare este antrenată de tatăl ei, care merge cu ea în toate ascensiunile.

 „Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc, mă fac să mă simt fericită şi împlinită. Faptul că opt alpinişti au încheiat Seven Volvanoes şi Seven Summits şi nicio alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanţa şi recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţiaa antrenamentelor şi pregătirii mele generale“, adeclarat pentru Adevărul în februarie Dor Geta Popescu.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite