Doi câini ciobăneşti, poliţişti de excepţie. Rex şi Ice au prins chiar şi criminali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex şi Ice sunt două ajutoare de nedejde ale poliţiştilor.
Rex şi Ice sunt două ajutoare de nedejde ale poliţiştilor.

Rex şi Ice sunt doi câini utilitari de mare ajutor poliţiştilor aflaţi în căutarea infractorilor. Au participat la zeci de misiuni şi au ajutat la formarea cercurilor de suspecţi în cazuri de spargeri de locuinţe sau autoturisme şi omor, dar şi la găsirea unor persoane dispărute.

Câinii poliţiştii fac patru ore de instrucţie pe zi. „Sunt învăţaţi pas cu pas ce au de făcut. Trebuie să aibă, în primul rând, un instinct de vânătoare foarte puternic. La început, trebuie să fie capabil să-şi caute stăpânul, apoi obiectele acestuia, după miros, urmând ca, uşor-uşor, să-i introducem mirosuri străine, formându-i un reflex ca, la fiecare căutare, să primească o recompensă, de regulă o jucărie. Câinii caută de plăcere, nu pentru că trebuie să muncească. Ei participă la misiuni, ca orice poliţist, şi furnizează piste interesante în multe cazuri. Nu se bazează pe agresivitate, deşi o au atunci când este nevoie. Dresajul lor zilnic include joacă, ataşament, periaj, pansaj şi altele, nu doar instruirea “, a spus agentul şef adj. Adrian Letcă.
 

Al doilea „antrenor” al câinilor de la Serviciul Criminalistic este agentul principal Peter Suto. Este foarte mândru de ICE care a reuşit să prinsă chiar şi un criminal anul trecut. „S-a anunţat că în curtea unei gospodării se află decedată o persoană în vârstă. Fusese omorâtă. Ne-am deplasat la faţa locului în echipă operativă, împreună cu Ice. În scurt timp, Ice ne-a dat un indiciu important, după mirosul preluat din grădina victimei. De fapt, ne-a dus direct la suspectul principal. Mai mult, am făcut o selecţie de mai multe persoane, dar câinele ne-a îndreptat mereu către aceeaşi persoană suspectă şi care ulterior s-a dovedit că era chiar autorul faptei de omor. Bărbatul a omorât femeia pentru câteva ouă. De regulă, câinii nu ne induc în eroare. Dacă nu e capabil să preia urme de miros, relevante, de la faţa locului, poate pentru că acestea nu există, câinele nu simulează. Ceea ce ne oferă aceşti câini utilitari sunt doar nişte indicii, dar unele foarte importante în derularea anchetei“, a spus agentul principal Peter Suto.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite