Camera care alină amarul copiilor la divorţul părinţilor. Se află în singurul tribunal din România specializat în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cameră specială pentru ascultarea minorilor la tribunal FOTO Portal just
Cameră specială pentru ascultarea minorilor la tribunal FOTO Portal just

O cameră specială pentru ascultarea copiilor a fost amenajată la Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, prin eforturile Asociaţiei „Femeile se implică”.

Singurul tribunal din România specializat pe probleme legate de minori şi familie are de acum o cameră specială pentru audierea minorilor. Asociaţia „Femeile se implică” s-a gândit să vină în sprijinul Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov şi a făcut posibilă amenajarea acestei camere speciale. 

De acum, minorii pot fi audiaţi pentru diversele cauze în care sunt implicaţi într-un mediu mult mai prietenos, cu mobilier şi articole de design interior colorate şi relaxante. Copiii pot trece prin traume cu urmări pe termen lung în viaţa lor, cum ar fi, de exemplu, divorţul părinţilor, astfel că un mediu în care să se simtă relaxaţi este extrem de important atunci când sunt ascultaţi de instanţele de judecată. 

„De fapt, este vorba de o idee mai veche, de a crea un mediu cât mai favorabil ascultării copiilor pentru ca aceştia să fie cât mai deschişi şi cât mai relaxaţi posibil, pentru a se lua deciziile corecte în procese care presupun traume familiale – divorţ sau altele. Aceşti copii trebuie să fie consiliaţi înainte de ascultare şi abia apoi să ajungă în această cameră”, a declarat Elena Belloiu, preşedintele Asociaţiei „Femeile se implică”. 

Camera, în biroul preşedintelui tribunalului

Problema amenajării acestei camere a fost una de spaţiu în interiorul tribunalului, deoarece nu existau camere disponibile. În cele din urmă, s-a luat decizia ca aceasta să fie chiar în biroul preşedintelui Tribunalului pentru Minori şi Familie. 

„În general, judecătorii, dar, mai ales cei de la Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, apreciem că este deosebit de important ca minorii care sunt angrenaţi în proceduri judiciare, mai ales în cele care privesc conflictele dintre părinţii lor, să beneficieze de un mediu propice audierii lor, un mediu în care, venind în faţa judecătorilor, să se simtă confortabil, să nu le creeze o tensiune suplimentară, pentru că, întotdeauna când minorii sunt chemaţi de organele judiciare, mai ales în instanţele de judecată, există un stres asupra acestora”, a explicat judecătoarea Gabriela Chihaia.

Potrivit judecătorilor braşoveni, în această cameră vor ajunge în fiecare lună cel puţin 10 minori, care vor fi audiaţi sau ascultaţi, ca parte a procedurilor judiciare desfăşurate în diferite speţe şi a căror ascultare este obligatorie conform dispoziţiilor legale, cu respectarea drepturilor acestora. 

Înfiinţat în anul 2004 ca un proiect-pilot, Tribunalul pentru minori şi familie Braşov a rămas singura instanţă din ţară specializată pe soluţionarea cauzelor civile şi a celor penale în care sunt implicaţi minori.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Concurs literar pentru cei care vor să debuteze, organizat de Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov

Ziua Naţională fără Tutun: ce câştigăm dacă ne lăsăm de fumat

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite