175 de ani de la înfiinţarea Gazetei de Transilvania. Braşovenii pot vedea numere colecţie ale fostului cotidian, la Casa Mureşenilor

0
0
Cotidianul a fost înfiintat in 1838.
Cotidianul a fost înfiintat in 1838.

La muzeu puteţi vedea primele numere ale ziarului, dar şi o expoziţie de anunţuri şi reclame din secolul trecut. Gazeta de Transilvania a fost cel mai longeviv ziar din Braşov.

Ziarul Gazeta de Transilvania a fost redactat din 1838 de George Bariţiu, iar din 1850 de Iacob Mureşianu. Până în 1911 rămâne în proprietatea familiei Mureşianu, iar apoi este vândut unui consorţiu local de oameni de afaceri. De atunci a fost ziar guvernamental până în 1944, când s-a transformat în Drum Nou. Abia în decembrie 1989 revine la denumirea iniţială de Gazeta de Transilvania. Gazeta de Transilvania a fost, practic, cel mai longeviv ziar din Braşov. Din cauza crizei economice ziarul a dispărut de pe piaţă în 2009.

„Se împlinesc 175 de ani de la apariţia primului ziar politic al românilor transilvăneni, Gazeta de Transilvania, iar muzeul Casa Mureşenilor este legat prin foarte multe fire văzute şi nevăzute de existenţa acestui ziar, care s-a aflat în proprietatea familiei Mureşenilor între anii 1850-1911. Oferim publicului braşovean posibilitatea  de a afla mai multe lucruri despre evoluţia acestui ziar cu o miniexpoziţie aniversară în care ilustrăm evoluţia titlului acestui ziar de-a lungul timpului”, a spus Valer Rus, director la Muzeul Casa Mureşenilor, citat de brasovultau.ro.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite