PORTRET / Brăileanca Alina Alexandra Lăudatu este pregătită să lupte cu infractorii „de catifea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul contact l-a luat cu uniforma încă înainte de terminarea liceului deoarece fratele, care se pregătea pentru cariera militară, era deja elev la un liceu de profil.

Din start a fost atrasă de o carieră militară. Materiile care erau cerute, însă, la examenul de admitere la Academia Militară nu erau cele pe care le parcursese cu sârg şi note foarte bune în liceu."Eram deja în clasa a XII-a când am început să-mi fac dosarul, dar pentru Academia de Poliţie. M-am gândit că oricum aş opta pentru o facultate de drept aşa că am ales să îmbrac uniforma de poliţist", ne-a declarat studenta.


Viaţa la ordin
Deşi venea într-un mediu riguros, în plină adoslescenţă, când tinerii se gândesc doar la distracţii şi petrecerea cât mai relaxată a timpului liber, Adelinei nu i-a fost deloc greu să se adapteze la stilul de viaţă cazon al academiei

Pentru că trebuie recunoscut chiar dacă instituţia a fost demilitarizată s-a păstrat o atmosferă cazonă, necesară, de altfel, unei instruiri într-un domeniu care impune ulterior contact cu lumea subterană, lumea infractorilor.
"Sincer, eu cred că m-am adaptat repede la viaţa de cămin pentru că încă de mică am fost educată să fiu disciplinată şi ordonată. Mai venea şi fratele în vacanţe cu ordinea lui, îşi aşeza lucrurile la riglă. Eu încercam să-l copiez, să fac la fel, aşa că odată intrată pe porţile academiei, pot spune că nu s-a schimbat mare lucru în viaţa mea sub acest aspect", ne-a mărturisit viitorul ofiţer.

Specializare pe măsura timpurilor

A optat deja pentru specializarea Economică pe care o va avea în cadrul Inspectoratului de Poliţie, unde va fi repartizată."Am ales Investigarea Fraudelor pentru că mi se pare că acolo vom avea mult de furcă în viitor. În situaţia în care cifrele de afaceri cresc, creşte şi volumul banilor negri, banilor nefiscalizaţi. Este un domeniu în care infractorii sunt oameni cu o capacitate intelectuală ridicată, cărora le poţi proba cu greu vinovăţia. Cred că pentru ofiţerul de la investigarea fraudelor fiecare caz este o provocare. Este asemenea unui meci de şah în care nu vezi mutarea adversarului", ne-a explicat tânăra, care în vară va primi steluţa de subinspector.
Crede însă că în acest domeniu, care pe zi ce trece devine tot mai vast, în care căile urmate de infractori sunt mereu altele, documentarea este unul dintre elementele care pot duce la succes.

"Citesc tot ce e poate citi în domeniu, dar cel mai mult aştept să intru în pâine, cum se zice, să aflu de la ofiţerii care au ani şi ani de muncă în acest domeniu, cum au reuşit, cum au făcut ca să demonteze breşele, cum au reuşit să le demonstreze vinovăţia. De multe ori experienţa acestor oameni pe care într-o zi îi vom înlocui face mai mult decât un tratat de specialitate", a conchis, încrezătoare în viitor, Alina Alexandra Lăudatu.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alt profil ai fi ales în locul investigarea fraudelor?
Cu siguranţă, Investigaţii Criminale. Este şi acesta un domeniu extraordinar. Bineînţeles că m-am documentat în domeniu şi pot să afirm că este un domeniu în care câştigă întotdeauna cel mai rezistent şi mai bine pregătit. Iar munca este foarte anevoioasă, de durată. Îi admir enorm pe cei care lucrează în acest compartiment.
Ce ai de gând să faci după terminarea facultăţii?
Bineînţeles am să mă ocup de pregătirea profesională. Intenţionez să mă pregătesc pentru masterat, tot în ştiinţe juridice. Dar primul lucru pe care mi-l doresc pe plan professional, desigur, este să rezolv cu brio primul caz încredinţat.

Ce-i place
Îi plac drumeţiile. Chiar dacă este obositor, consideră că şi într-un oraş poţi face drumeţie. Doar să mergi la pas nu cu maşina sau mijloacele de transport în comun. Îi place să citească, nu iartă nico carte indiferent dacă este scrisă în română sau engleză.

Ce nu-i place
Nu-i place prefăcătoria, nu-i plac cei care te laudă în faţă şi te critică pe la spate. Nu-i place suferinţa indiferent de locul unde o vede. Detestă negativismul şi pesimismul şi se declară adversară pe faţă împotriva lor.

Profil:
Născută: 27 iulie 1989, Brăila
Studii: student la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza"
Ocupaţia: student anul III
Familia: necăsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite