Emilian Micu, profesorul care a inventat pentru elevi „Evrika”
0Şi-a dorit dintotdeauna să vină în ajutorul elevilor, astfel că a conceput numeroase exerciţii şi probleme de fizică. A dorit să facă o revistă de fizică încă din anii 70, dar abia după 1990 şi-a putut îndeplini visul.
Singura revistă care oferă spre rezolvare exerciţii şi probleme de fizică dintre cele mai diverse, este tipărită la Brăila, se numeşte Evrika şi este cunoscută în toată ţara. Debutul acestei reviste, acum aproape 20 de ani a fost, se poate spune, fulminant. „Prima apariţie a avut un tiraj fantastic de 20.000 de exemplare. A fost tipărită pe hârtie de ziar, cu nişte eforturi considerabile la vremea aceea. Ulterior tirajul a fost reglat funcţie de cerere. La ora actuală apar în jur de 3000 de bucăţi pe lună, toate sunt distribuite la abonament. " ne-a declarat profesorul Micu.
Mai cunoscut în ţară decât în Brăila
Profesorul Micu are un of pe suflet. Deşi Brăila a fost ani de-a rândul cap de afiş în ceea ce priveşte olimpicii la fizică, la ora actuală un singur liceu din municipiu este abonat la revistă. „Doar la colegiul Naţional Nicolae Bălcescu sunt lucrate exerciţiile din Evrika. Din păcate la ora actuală interesul pentru fizică a dispărut, pentru că nu mai este obiect de studiu la bacalaureat sau la admiterea la facultate. Personal consider acest lucru o mare greşeală pentru că fizica este la baza fenomenelor studiate în facultăţile de inginerie. Ce fel de inginer este acela care nu cunoaşte fizică? Dar, mă bucur că revista are prieteni de marcă în centre universitare precum Timişoara, Braşov, Bucureşti, Cluj şi Iaşi" ne-a spus Emilian Micu.
Concurs naţional preluat de ministerul de resort
În anul 2010 revista Evrika a împlinit frumoasa vârstă de 20 de ani
Iar de curând mai exact în luna mai 2011 aa fost consemnat numărul 250 al revistei.
De altfel importanţa acestei publicaţii unice în România afost subliniată prin interesul pe care ministerul d eresort al-a arătat concursului Evrika.
„Din anul 2010 organizarea Concursuluui Naţional de Fizică Evrika, a a fost preluată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Este un concurs care an de nu doar elevi emineţi ci şi foşti elevi, care au participat la primele ediţii ale concursului şi acum sunt profesori, unii chiar universitari, la Braşov şi Timişoara. Faptul că ministerul a preluat organizarea concursului arată clar interesul, dar şi respectul de care se bucură revista pe plan naţional" ne-a mărturisit profesorul Micu.
Din ce în ce mai puţini interesaţi
Profesorul Emilian Micu are o matre tristeţe vizavi de modul în care se studiază fizica în şcoli acum.
„ Practic nu poţi spune d ecineva că este specialist tehnic dacă nu cunoaşte fizica. În trecut elevii de liceau stăpâneau fizica. Astăzi, tot mai mulţi tineri nici măcar nu -şi pot explica fenomene naturale simple. Din păcate odată cu plecarea profesorilor din vechea generaţie din învăţământ, interesul pentru actul didactic este tot mai mic", ne-a spus cu tristeţe profesorul Emilian Micu.
„ Rezultatele la Bacalaureatul de anul aceste sunt o oglindă directă a învăţământului preuniversitar. Şcoala a devnit un club unde elevii vin să facă orice numai să înveţe nu. Sunt cumva cam prea mulţi elevi care că se poate trata cu indiferenţă un astfel de exament?. De ce elevii care au învăţat nu au avut probleme, şi au luat examenul? Sunt întzrebări la care nu doar profesorii trebuie să răspundă ci toată societate începând chiar cu mass-media care promovează non valorile, cluburile, fiţele şi le popularizează d eparcă ăn asta ar sta sănătatea şi civilizaţia unei generaşii", a conchis profesorul.
Întrebări şi răspunsuri
La ce a trebuit să renunţaţi ca să vedeţi revista pe piaţă?
E.M. La multe. În primul rând la o bucată serioasă din pensie. Ca să pot realiza revista a trebuit să renunţ la dirigenţie şi am avut chiar program redus la jumătate. Au fost multe zile de muncă asiduă şi nopţi de nesomn, dar acum privind în urmă ,de ce să nu o recunosc, sunt mândru că nu m-am dat bătut."
Cum a privit familia munca aceasta la revistă?
E.M. Cred că fără sprijinul direct al soţiei nu aş fi reuşit să fac nimic. Soţia nu numai că mi-a respectat pasiunea, pe care o şi împărtăşeşte de altfel, dar a ştiut să fie permanent alături de mine. Nimic nu ar fi fost posibil fără armonia care domneşte în familia noastră.
Ce-i place
Să ducă până la capăt ceea ce începe să facă. Urmează în acest sens sfatul tatălui său care de mic l-a învăţat că nu se merită să te apuci de ceva ce nu o să termini niciodată. Îi plac excursiile. Când prinde timp liber, îşi ia familia şi pleacă la drum.
Ce nu-i place
Vorba lungă. Nu-i place să piardă tinmpul cu oamenii care discută orice fără să spună însă nimic. Nu-i plac acei oameni care aflaţi în funcţii de conducere, trenează treaba, lălăindu-se. Şi mai presus de orice, ca filozofie de viaţă nu-i place, bineînţeles, treaba începută şi neterminată.
Profil
Născut 15 aprilie 1940 în Tecuci, judeţul Tecuci
Studii: Facultatea de Matematică Fizică
Ocupaţie: Profesor, editor revistă de fizică
Familie: căsătorit, un copil