Dezastru la Brăila din cauza pestei porcine africane: 25.000 de animale dintr-o fermă vor fi omorâte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
25.000 de animale trebuie ucise în numai câteva zile FOTO Arhiva Adevărul
25.000 de animale trebuie ucise în numai câteva zile FOTO Arhiva Adevărul

ÎÎn primele zile ale anului 2020 au fost descoperite în judeţul Brăila încă trei focare de boală. Două sunt mai mici, în gospodării rurale, însă lucrurile cele mai grave sunt într-o fermă din Gulianca, unde trebuie ucişi preventiv 25.000 de porci.

Este dezastru în judeţul Brăila din cauza pestei porcine africane. După ce în 2019 veterinarii s-au confruntat cu peste 170 de focare de epidemie, în care au fost ucişi peste 10.000 de porci, începutul anului 2020 aduce noi veşti proaste.

Deja au fost confirmate alte trei focare de boală, iar medicii veterinari brăileni trebuie să eutanasieze în aceste zile peste 25.000 de porci, din cele două exploataţii agricole. Efortul  logistic legat de această acţiune este unul imens, având în vedre că vorbim despre un număr foarte mare de animale, dar şi de peste 1.200 de tone de cadavre care trebuie incinerate sau îngropate undeva, în condiţii de biosecuritate.

Unul dintre noile focare este într-o gospodarie din localitatea Tichileşti, acolo lucrurile fiind cumva simple, căci este vorba de uciderea preventivă a câtorva animale. Chiar şi dacă autorităţile vor decide extinderea acţiunii la nivelul întregii localităţi, vorbim despre doar câteva sute de porci.

Lucrurile sunt mult mai complicate în cazul focarului dintr-o exploataţie comercială din satul Gulianca, comuna Salcia Tudor. Ordinele de începere a acestui plan de măsuri au fost emise de prefectul judeţului Cătălin Boboc. În aceasta fermă este un efectiv de aproximativ 25.000 de suine. 

În acelaşi timp, DSVSA Brăila a mai transmis că s-a înregistrat stingerea unui focar de PPA în localitatea Grădiştea.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite