Bolnavii de SIDA, singuri pe drumul suferinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa de comunicare şi bani aduce prejudicii bolnavilor de SIDA foto adevarul
Lipsa de comunicare şi bani aduce prejudicii bolnavilor de SIDA foto adevarul

La Brăila a avut loc o dezbatere pe tema „Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale“, subiect propus de Persoanele Afectate (APA). Sesiunea a avut ca scop clar nevoia de comunicare între bolnavii de SIDA şi autorităţile locale. Bolnavii de SIDA de la Brăila sunt afectaţi şi de faptul că în curând vor rămâne şi fără consilieri, din cauza lipsei banilor.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi ai Asociaţiei Persoanelor Afectate (APA) Brăila au participat la sfârşitul săptămânii la dezbaterea cu tema "Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale", organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Evenimentul a avut ca scop declarat acela de a aduce "în prim plan nevoia unei comunicări reciproce constructive între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi", dar la întâlnirea de la Brăila, cea de-a 14-a dintr-o serie de 20 la nivel naţional, singura asociaţie reprezentată a fost APA, a bolnavilor HIV/SIDA.
Consilierii ..pe tuşă
Un fapt ingrijorător l-a semnalat  dr .Delia Râşnoveanu, medic coordonator al Programului Naţional de Sănătate HIV-SIDA, care  a atras atenţia că :” Din această lună, nu mai sunt fonduri pentru plata salariilor celor doi consilieri pre şi post testare HIV, ceea ce va crea probleme psiho-sociale în rândul pacienţilor”. Totodată, dr. Râşnoveanu a considerat că trebuie îmbunătăţită comunicarea cu autorităţile cu rol în stabilirea unor drepturi ale bolnavilor, cum ar fi Comisia de Expertizare a Capacităţii în Muncă sau Comisia pentru Persoanele cu Dizabilităţi, care cer tot felul de acte, punându-i pe bolnavi pe drumuri.
Pacienţii
În ceea ce priveşte consumul financiar pentru cei care suferă de această boală la nivelul judeţului Brăila este de circa 250.000 - 300.000 lei lunar, sumă folosită pentru tratamentul a 81 de bolnavi, iar diferenţa solicitată de la Ministerul Sănătăţii pentru suplimentare de fonduri este de 30.000 lei, pentru a acoperi necesarul până la sfârşitul lunii iulie. Numărul total al bolnavilor HIV/SIDA luaţi în evidenţă activă, respectiv cei care au fost la medic în ultimul an, este de 108, dintre care 81 se tratează în Brăila, 11 la Bucureşti, alţi 12 nu necesită încă medicaţie specifică, doi sunt în evaluare, unul a întrerupt tratamentul şi unul refuză categoric acest lucru.
La dezbateri a participat Cristian Roşu, preşedintele UNOPA, care a prezentat proiectul "Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale", precum şi parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii în vederea instituirii "Mecanismului de colaborare şi consultare în politicile ce privesc pacientul .

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite