Aurel Baciu este campion naţional la bob de patru/Află de aici traseul profesional al sportivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a jucat câteva luni fotbal la „Dacia", Aurel Baciu s-a apucat de atletism. A câştigat nenumărate titluri naţionale şi internaţionale ca atlet, dar a început să practice şi bobul.

La vârsta de nouă ani, Aurel Baciu s-a înscris la fotbal, la echipa „Dacia". După numai câteva luni a avut unele neînţelegeri cu antrenorul echipei, iar faptul că alături de ei pe stadion îi vedea pe cei care se antrenau la atletism l-a făcut să realizeze că ar fi timpul să schimbe ceva.

Îndemnat şi de mama unui coleg, doamna Anilina Anton care i-a propus să vină să se înscrie la atletism, Aurel nu a stat prea mult pe gânduri şi s-a dus să dea probele de înscriere.

„Rezultatele obţinute în urma probelor susţinute au fost bune pentru un începător. Mi s-a spus să vin în continuare, lucru pe care l-am şi făcut", ne-a declarat Aurel Baciu.

Drum cu succese

În urmă cu zece ani, la Campionatul Naţional, sportivul nostru a obţinut prima medalie din cariera sa.

„La categoria juniori 3 am luat prima medalie. Aceasta a fost o medalie de argint pe care am primit-o pentru proba de garduri şi tot atunci am luat şi medalie de bronz la săritura în lungime", îşi aminteşte atletul.

Tot în anul 2000, la Campionatul Naţional de vară, la proba de 90 de metri garduri a fost medaliat cu argint, iar la proba de 300 metri garduri medaliat cu bronz, ambele la categoria juniori 3.

Sub îndrumarea antrenorului Mihail Dumitru, din anul 2001 şi până în prezent Aurel Baciu a urcat de nenumărate ori pe podiumurile din întreaga lume, având un palmares de aproape o sută de medalii naţionale şi internaţionale. Deţine şi două recorduri naţionale la proba de 110 metri garduri şi cu echipa României de ştafetă, la proba 4 x 100.

image

Pilotaj în Austria

În urma rezultatelor bune obţinute la atletism, Aurel este contactat de antrenorul lotului naţional de bob, Marius Ene. Acest lucru se întâmpla anul 2005, iar doi ani mai târziu sportivul se decide să practice şi bobul. Se înscrie la şcoala de pilotaj din Austria şi se specializează pe skeleton.

Doi ani la rând a participat numai la starturi, dar şi aici a reuşit să doboare recordul naţional. Iar în 2009 participă la Campionatul Naţional, care s-a desfăşurat în Austria la Igls, unde devine campion naţional la bobul de patru.

„Împreună cu Neagu Andreaş, Adrian Duminicel şi Paul Muntean am reuşit să învingem echipajul pentru Jocurile Olimpice", a ţinut să menţioneze sportivul.

Acum el se antrenează pentru jocurile nationale de atletism şi după care se va pregătiti şi pentru cele de bob.

Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşeşti să te împarţi între facultate şi antrenamente?

„Am puţin noroc, pentru că profesorii de la facultate ne lasă să lipsim pe cei care facem sport de performanţă. Dar cu toate acestea îmi iau cursurile de la colegi, fac referatele necesare şi caut să nu lipsesc de la examene pentru că sunt foarte importante pentru mine”.

Ai vrea să te laşi de atletism pentru a acorda mai mult timp bobului?

„Nu mă gândesc la aşa ceva. A destul timp să mă antrenez. Şi mă încurajează şi faptul că cei mai mari campioni de la bob au început tot cu atletismul, pentru că acest sport se bazează pe viteză în special”.

Ce-i place

Este pasionat de maşini, motoare şi de jocurile pe calculator. Îi plac foarte mult sporturile care îi cresc adrenalina şi din această cauză a acceptat să practice bobul. Când are timp liber îi place să asculte muzică şi să vizioneze filme.

Ce nu-i place

Urăşte cel mai mult să se trezească dimineaţa devreme, mai ales că uneori este nevoit să o facă atunci când trebuie să plece la concursuri. Nu-i plac oameni neserioşi şi mincinoşi. Pentru că a ales să practice sportul de performanţă şi trebuie să fie mai tot timpul plecat prin ţară sau în afara acesteia detestă faptul că stă tot timpul pe drumuri.

Profil

NĂSCUT. 3 Iunie 1985, Brăila

STUDII. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi

OCUPAŢIE. Sportiv

FAMILIE. Necăsătorit

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite