Acţiune de informare a poliţiştilor şi jandarmilor pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda "accidentul", "premiul" şi "avocatul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii şi jandarmii brăileni au realizat o acţiune de informare a populaţiei din localitatea brăileană Racoviţa pentru prevenirea furturilor din locuinţe, tâlhăriilor, înşelăciunilor, prevenirea violenţei în familie şi siguranţa copiilor pe perioada vacanţei de vară.

O echipă formată din poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi specialişti ai Centrului Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, însoţiţi de reprezentanţi ai Primăriei Comunei Racoviţa s-au aflat astăzi, 1 august, în mijlocul locuitorilor din mediul rural cu informaţii şi recomandări care să le asigure un grad mai ridicat de siguranţă personală.

Poliţiştii si jandarmii au vizat pregătirea antivictimală a populaţiei vârstnice, a femeilor şi a copiilor, dar şi informarea antiinfracţională a persoanelor de sex masculin. Oamenii au aflat despre principalele măsuri pe care aceasta trebuie să le adopte pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului  - furturi din locuinţe, tâlhării, înşelăciuni prin moduri de operare "accidentul", "premiul", "avocatul" etc., prevenirea violenţei în familie şi siguranţa copiilor pe perioada vacanţei de vară.

Oamenii legii le-au prezentat vârstnicilor întâlniţi în localitate şi principalele moduri de operare prin care infractorii reuşesc să pătrundă în locuinţa unei persoane din mediul rural sau să o păcălească, pentru a intra rapid în posesia unor bani nemunciţi.

Tinerii şi adulţii întâlniţi pe stradă sau în zona cafe-barurilor au aflat de la reprezentanţii legii despre sancţiunile aplicate în cazul provocării sau participării la scandaluri în locuri sau localuri publice, despre distrugerea bunurilor aparţinând altor persoane sau comunităţii, dar şi despre faptul că lovirea constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.

Persoanelor de sex masculin li s-a atras atenţia că dacă actele de violenţă sunt îndreptate asupra unui membru de familie, pedeapsa se măreşte cu un sfert, iar agresorul poate fi îndepărtat de familie printr-un ordin de protecţie emis de instanţa de judecată sau printr-un ordin de protecţie provizoriu, emis de poliţist. 

Specialistul antitrafic a discutat cu tinerii şi tinerele întâlniţi în localitate despre ce înseamnă traficul de persoane, cum pot recunoaşte o situaţie de risc privind exploatare prin muncă, ce informaţii trebuie să deţină atunci când doresc să plece şi să lucreze în străinătate, dar şi cum trebuie să procedeze atunci când sunt în pericol. Demersul se înscrie în campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, derulată la nivel naţional de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite