VIDEO În pielea unui nevăzător. Cum se comportă un om pus în situaţia de a trece strada fără să vadă absolut nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul Liviu Şoptelea a intrat în pielea unui nevăzător FOTO botosaneanul.ro
Pictorul Liviu Şoptelea a intrat în pielea unui nevăzător FOTO botosaneanul.ro

Asociaţia nevăzătorilor din Botoşani a conceput un experiment prin care oameni obişnuiţi au fost provocaţi să trăiască timp de câteva minute experienţa unui orb obligat să depăşească obstacole şi să treacă strada.

Experiment inedit

Cum este să trăieşti viaţa fără să vezi, să te bucuri de lumina soarelui şi să ai siguranţa că poţi ocoli orice obstacol fizic cu ajutorul unuia dintre cele mai importante simţuri? Cel mai bine ştiu să răspundă la această întrebare nevăzătorii, cei care s-au născut sau au pierdut de-a lungul vieţii acest dar. 

Pentru a intra în lumea lor şi pentru a conştientiza problemele cu care se confruntă, cei care doar simt pe unde merg, Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani a pus la cale un experiment inedit. Mai precis a vrut să-i determine în special pe oamenii de cultură din Botoşani să intre în pielea unui nevăzător, să simtă străzile, lumea, lucrurile nu să şi le vadă.

Doi pictori şi un actor cu bastonul alb

Experimentul a avut loc joi după-amiază cu ocazia ”Zilei bastonului alb”, zi dedicată nevăzătorilor la nivel mondial. La provocare au răspuns doi pictori, Liviu Şoptelea şi Florin Grosu dar şi un actor Marius Rusu. Practic pe rând, cei trei au fost legaţi la ochi cu o eşarfă şi în mână cu celebrul baston alb au fost puşi să coboare scări, să meargă pe trotuar şi chiar să traverseze strada. Pentru o parte experienţa a fost plină de senzaţii, în primul rând de nesiguranţă şi de frică aşa cum remarca Liviu Şoptelea. 

”Nu mi-am pus niciodată problema să trăiesc aşa”, a precizat acesta, vizibil impresionat de senzaţiile trăite. Scopul celor care au organizat acest experiment este conştientizarea greutăţilor cu care se confruntă nevăzătorii atunci când merg pe o stradă, fără să vadă obstacolele şi mai ales la traversarea carosabilului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Nevăzătorii Amadou şi Mariam au adus la Plai 2015 rock-ul autentic din Mali

Celulele stem pot fi salvarea pentru milioane de nevăzători

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite