Unde vor fi deschise cele mai noi facultăţi din România. Candidaţii se vor putea înscrie de vara viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile vor fi organizate la Colegiul National AT Laurian Botosani FOTO Adevarul
Cursurile vor fi organizate la Colegiul National AT Laurian Botosani FOTO Adevarul

Cea mai nouă universitate, de stat, din România se va deschide, cel mai probabil, vara viitoare la Botoşani. Este de fapt o extensie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza şi va avea specializări precum Litere, Informatică, Drept sau Administraţie Publică.

Sunt aproape opt ani de când se vechiculează, la Botoşani, ideea deschideri unei noi universităţi de stat. În special în campaniile electorale din 2012 şi 2016 s-a vorbit despre o universitate care să poarte numele poetului Mihai Eminescu. Proiectul s-a dovedit a fi mai mult o temă de campanie fără posibilităţi concrete de realizare, mai ales de acreditare. 

Recent însă ideea deschiderii unei universităţi la Botoşani a fost reluată de autorităţile locale din municipiul Botoşani. Mai mult decât atât, anunţă aceştia, din vara lui 2021 aceasta ar putea deveni chiar funcţională şi ar putea primi studenţi. 

Administraţie publică, Litere sau Drept la Botoşani

Nu va fi vorba însă de o universitate de sine stătătoare, cu atât mai puţin una care să poarte numele Mihai Eminescu. În schimb s-a găsit soluţia unui parteneriat cu Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Mai precis, la Botoşani va fi deschisă o extensiune sau o filială a universităţii ieşene, cu mai multe catedre. În acest sens, conducerea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” a şi anunţat oficial că începe deja demersurile pentru autorizarea provizorie a acestei filiale şi a facultăţilor din cadrul ei. 

Tudorel Toader, rectorul Universtităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, a venit personal la Botoşani acum o săptămână şi jumătate pentru a stabili toate detaliile cu autorităţile locale. Acesta a anunţat că în oraşul nord-moldav, va fi făcută această extensiune a universităţii ieşene cu şase facultăţi şi mai multe specializări. Acestea sunt Administraţie Publică, Finanţe, Bănci, Contabilitate şi Informatică de gestine, Drept , Pedagogia Învăţământului, Psihologie,Asistenţă Socială, Comunicare, Relaţii Publice, Litere şi Informatică. Tudorel Toader a anunţat că deja se fac demersuri pentru avizarea provizorie. ”Vom întocmi documentaţia pentru avizare provizorie a câteva specializări printre care economie , informatică, drept, psihologie, litere sau filosofie. Este învăţământ bugetat”, spune rectorul universităţii ieşene. 

”Este foarte important pentru judeţul nostru”

Autorităţile locale spun că este foarte importantă inaugurarea unei filiale universitare la Botoşani. Şi asta în condiţiile în care sunt mulţi elevi buni la învăţătură, în special din mediul rural, care nu-şi pot permite traiul în centrele universitare. Mai mult decât atât, deschiderea unei filiale universitare ar duce la dezvoltarea economică a municipiului mai ales prin afluxul de studenţi. ”Ne-am ocupat cu identificarea unor spaţii dedicate învăţământului superior la Botoşani. Este foarte important pentru judeţul nostru dar şi pentru municipiul Botoşani”, a precizat primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei. 

În etapa următoare, dosarul de avizare va fi depus la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Se aşteaptă o hotărâre de Guvern, apoi, pentru începerea activităţii. Atât autorităţile locale din Botoşani dar şi oficialii de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” cred că până în vara anului viitor toate avizele şi acreditările vor fi obţinute. Totodată din vara lui 2021 sunt aşteptaţi şi elevii care vor să devină studenţi la Botoşani. Cel mai probabil, într-o primă fază, cursurile vor avea loc în spaţiile Colegiului Naţional A.T. Laurian. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Top Ad Astra:  Universităţile Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti şi Politehnica, cele mai bune

Un fost prorector al Universităţii Ovidius din Constanţa a murit. „Am pierdut un profesionist desăvârşit, un bun coleg“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite