Scandal pe sporuri ilegale de milioane la Protecţia Copilului Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Curţii de Conturi au decis că cei o mie de angajaţi au încasat fără drept peste 10 milioane de lei. Banii s-au dat în 2009 în baza unui Contract Colectiv de Muncă semnat de şefii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) în urma negocierilor cu Sindicatul „Impact“. 

Controlorii financiari au depistat ilegalitatea în timpul unui control efectuat la Consiliul Judeţean, instituţie căreia DGASPC i se subordonează. „În urma verificării documentelor referitoare la fundamentarea şi la raportarea execuţiei acestor cheltuieli a rezultat că au fost alocate/utilizate credite bugetare pentru plata unor cheltuieli de personal şi/sau cheltuieli de bunuri şi servicii în sumă totală de 10.761.167 de lei pentru care nu există bază legală“, se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi.


Instituţia a dispus recuperarea sumelor de la angajaţii care au beneficiat de sporuri de fidelitate, confidenţialitate şi stabilitate. Astfel, peste 1.000 de salariaţi ar putea rămâne fără o parte din salarii. Conducerea DGASPC a emis deja decizii de imputare a banilor, dar acţiunea a fost blocată momentan prin atacarea actului în instanţă.


Marius Oroşanu, cel care conducea Sindicatul „Impact“ în momentul în care s-a negociat Contractul Colectiv de Muncă de la DGASPC, susţine că legalitatea actului a fost probată de trei ori în instanţă. „Cel puţin pentru personalul contractual este ilogică decizia Curţii de Conturi. În clipa în care sunt atâtea sentinţe irevocabile să vii, să faci calcule şi să spui că trebuie să dai ceva din urmă este ilogic“, a spus Oroşanu.

O bună parte din suma aflată în litigiu şi plătită conform acordului şi Contractului Colectiv de Muncă (CCM) este reprezentată de un spor numit de „fidelitate/loialitate“  care reprezenta 5-15% din salariul de bază, prin intermediul căruia cei de la Protecţia Copilului au primit aproape 850.000 de lei. Controlorii financiari au considerat însă că fidelitatea faţă de angajator constituie o obligaţie a tuturor salariaţilor în temeiul Codului Muncii, iar loialitatea faţă de instituţiile publice o normă obligatorie de conduită profesională, necondiţionată de acordarea unor sporuri. Printre altele, angajaţii DGAPSC au mai primit sporuri de confidenţialitate, de 15% din salariul de bază, şi de stabilitate, în cuantum de 3%.


„Sporurile s-au acordat conform CCM încheiat la nivelul DGASPC, care era valabil pe 2008 şi 2009. Pe 2008 au cerut stat de plată şi Contractul Colectiv de Muncă şi n-au scris nimic, n-au menţionat nimic în raport“, a declarat Doina Nacu, director economic al DGASPC, explicând că se impută doar sporurile acordate în 2009, deşi ele s-au achitat şi în 2008 în baza aceluiaşi CCM şi a aceluiaşi acord.


Procese câştigate pentru sporuri

Acordul şi CCM au fost semnate de conducerea DGASPC după negocieri cu Sindicatul „Impact“ care reprezenta interesele angajaţilor şi era pe atunci condus de Marius Oroşanu. Acesta susţine că legalitatea sporurilor a fost confirmată de trei ori în tot atâtea procese. Mai întâi, Angela Curelariu, fost director executiv al DGASPC, a cerut instanţei constatarea nulităţii absolute a CCM şi a pierdut procesul. Apoi, la jumătatea anului 2009, actualul director executiv Liviu Rădăşanu nu a mai plătit sporurile motivând lipsa resurselor financiare.

Sindicatul „Impact“ a deschis proces, l-a câştigat, iar DGASPC a fost obligată să le onoreze până la încetarea valabilităţii CCM, adică decembrie 2009. Mai mult, după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării în ianuarie 2010, conducerea Protecţiei Copilului a refuzat să introducă unele sporuri în salariul de bază, iar sindicatul a iniţiat o nouă acţiune în instanţă, pe care din nou a câştigat-o. „Cel puţin pentru personalul contractual este ilogică decizia Curţii de Conturi. În clipa în care sunt atâtea sentinţe irevocabile să vii, să faci calcule şi să spui că trebuie să dai ceva din urmă este ilogic“, a afirmat Marius Oroşanu.


Şi angajaţii CJ trebuie să aducă bani de acasă


Într-o situaţie asemănătoare se află şi angajaţii Consiliului Judeţean (CJ). În cadrul aceluiaşi control, Curtea de Conturi a constatat că 88 de salariaţi ar fi primit necuvenit sporuri în valoare totală de 567.392 de lei. Este vorba de drepturi pentru menţinerea sănătăţii, prime de Paşte şi Crăciun, primă de 8 Martie şi bani pentru ţinută. Ele au fost acordate tot în baza unui CCM.


„Contractul Colectiv de Muncă a fost aprobat de fiecare dată prin hotărâri de Consiliu Judeţean care au rămas valabile, nu le-a contestat nimeni“, a spus Dănuţ Florea, liderul Sindicatului Salariaţilor din CJ. Conducerea judeţului a semnat deja dispoziţiile de imputare a sumelor, numai că acţiunea efectivă de recuperare a fost blocată la Curtea de Apel Suceava, unde CJ a atacat decizia Curţii de Conturi Botoşani şi a obţinut amânarea executării până la terminarea procesului.

De recuperat 10.000 de lei de angajat


Eventuala poprire a salariilor angajaţilor DGASPC ar reprezenta o grea lovitură financiară pentru aceştia. După intrarea în vigoare a noii Legi a Salarizării, fondul lunar de salarii la nivelul instituţiei s-a înjumătăţit, de la 2,6 milioane de lei la 1,3 milioane. În medie, de la fiecare angajat ar trebui să se recupereze câte 10.000 de lei, bani pe care mulţi dintre salariaţi nu îi câştigă nici în jumătate de an.

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite