În piaţă se vând miei de criză: mici şi ieftini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că au fost fătate târziu ovinele sunt nedezvoltate. Carnea de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 12 şi 18 lei kilogramul, în timp ce la supermarket preţul ajunge şi la 20 de lei pe kilogram.

 Deşi mai sunt trei săptămâni până la Paşte, în Piaţa Centrală au început să se vândă miei. Numai că aceştia sunt mici şi au puţină carne. „Asta este marfa. A fost o iarnă lungă şi grea, iar Paştele a căzut mai devreme în acest an. Mieii nu au avut timp să crească, iar clienţii trebuie să se mulţumească cu unii de cel mult şapte kilograme. De asta şi preţurile sunt mici“, ne-a declarat Marcel Onofrei, crescător de oi din Cătămărăşti.

„Preţurile vor creşte“

Mieii se vând pe categorii de calitate. Cei mici, care au până în cinci kilograme şi nu prea ai ce să alegi din ei, se vând cu 12 lei kilogramul. Preţul creşte proporţional cu greutatea, pentru un miel de opt kilograme botoşănenii fiind nevoiţi să scoată din buzunar între 15 şi chiar 18 lei pe kilogram.

Botoşănenii preferă să cumpere de pe acum carne de miel pentru masa de Paşte, de frică să nu se scumpească înaintea Sărbătorii. „Ne facem aprovizionarea pentru Paşte din timp. Am luat pensia şi am cumpărat doi miei din ăştia mai mici, pe care îi pun la congelator şi îi ţin până de Sărbători. Cu siguranţă înainte de Paşte, preţurile vor creşte“, a spus Marcela Sauciuc, o pensioanară care a dat pe doi miei 140 de lei.

Botoşănenii mai pretenţioşi aleg să-şi cumpere carne de miel din galantarele magazinelor de profil. Aici însă preţurile sunt ceva mai mari, preţul unui kilogram de pulpă variind între 18 şi 20 de lei.

„Merge vânzarea chiar foarte bine. Pentru câţiva lei în plus, clienţii preferă să cumpere de la noi pentru că nu-i obligăm să cumpere mielul întreg. Vindem separat pulpă, coaste şi pot să cumpere ce vor, pe alese. Cine ia un miel de cinci sau şase kilograme de la ciobani nu va avea ce pune pe masă“, a spus Daniel Vasilache, vânzător în hala de carne.

Afaceri de speculă

Abatoarele profită de fermierii care au rămas după iarnă fără furaje şi sunt obligaţi să scape de miei cât mai repede. Măcelarii vor lua mielul ieftin de la producători şi îl vor vinde cel puţin dublu în apropierea Sărbătorilor, susţin crescătorii de oi. În viu, kilogramul de miel pentru abatorizare este 7,5 lei.

„Vă daţi seama că noi am muncit şi alţii vor să profite de pe urma noastră. În nici un caz nu voi vinde mieii cu 7 lei ca să câştige bişniţarii 20 de lei la kilogram. Mai bine stau în piaţă şi îi vând eu decât să-i dau gratis. Oricum, anul acesta vom merge în pierdere. Deja am împrumutat bani să cumpăr furaje“, a declarat Irina Amortoaie, proprietara unei ferme cu 350 de oi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite