Crede şi nu cerceta: edilii botoşăneni promit un drum SF în Moldova, pe 100 de kilometri şi de 180 de milioane de euro. Un singur detaliu le scapă, însă, aleşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, drumul care urmează să fie reabilitat este o adevărată provocare pentru şoferi, fiind plin de gropi FOTO botosaneanul.ro
În prezent, drumul care urmează să fie reabilitat este o adevărată provocare pentru şoferi, fiind plin de gropi FOTO botosaneanul.ro

Şefii Consiliulului Judeţean Botoşani au anunţat un proiect cu investiţii uriaşe în drumuri, chiar pe cele mai proaste, dar esenţiale, şosele din Moldova. Proiectul este estimat la 180 de milioane de euro pentru 100 de kilometri de şosea. În timp ce autorităţile botoşănene văd deja ca terminat ”cel mai modern drum din Moldova”, deocamdată, proiectul este doar pe hârtie şi aşteaptă finanţarea.

Drumurile judeţene care străbat nordul judeţului Botoşani, iar apoi coboară şi fac legătura cu restul ţării prin judeţul Iaşi, sunt o adevărată provocare pentru şoferi. Înguste, fără protecţie în faţa viscolului, dar mai ales pline de gropi, drumurile ce fac legătura dinspre Iaşi, prin comuna Răuseni, cu Rădăuţi Prut în nordul judeţului, sunt de multe impracticabile. 

Proiect de 180 de milioane de euro

Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani au elaborat un proiect ce urmează să obţină finanţarea prin Programul Operaţional Regional, din fonduri europene, pentru a reabilita, exact această axă rutieră, ce leagă nordul Botoşaniului şi graniţa cu Republica Moldova de la Lipca de restul judeţului şi restul ţării prin judeţul Iaşi. 

Este vorba despre peste 100 de kilometri de drum, ce urmează să fie reabilitaţi. ”În proiect sunt 100 de kilometri de drum. Este vorba de un drum  strategic care face legătura străbătând tot judeţul cu zona de vamă , iar de cealaltă parte cu judeţul Iaşi. Este singurul drum care îndeplineşte condiţiile de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Estimarea este de circa 15.000 lei/km pentru documentaţia de avizare a lucrărilor.”, spune Cristian Achiţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. 

La un calcul total, pentru cei 100 de kilometri cu toate lucrările cerute, se ajunge la 180 de milioane de euro. În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, ţinută joi, au fost aprobate sumele necesare pentru expertizele tehnice şi studiile de fezabilitate

Cel mai modern drum din Moldova

Şefii de la Consiliul Judeţean spun că acest drum strategic este o oportunitate pentru judeţ şi mai ales pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, atragere de investitori şi dezvoltarea comunităţilor săteşti. ”Asta a fost condiţia şi înţelegerea pentru a primi finanţarea să fie drum strategic şi să fie legat la un drum european. Este o oportunitate uriaşă pentru judeţ, pentru comunităţile străbătute de acest drum şi trebuie să profităm de ea”, spune Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean.  

Lucrările ce urmează să aibă loc la acest drum vor fi complexe. Se urmăreşte lărgirea carosabilului, ridicare drumului pentru a fi păzit de inundaţii, asfaltare în straturi, consolidări şi nu în ultimul rând amenajări anti-viscol.  Proiectul aşteaptă finanţarea de la Uniunea Europeană. 

După toate îmbunătăţirile ce urmează să fie aduse, acest drum va fi cel mai modern, drum judeţean din Moldova. Acesta va străbate următoarele localităţi : de la limita judeţului Iaşi – Răuseni – Rediu – Todireni – Hlipiceni – Albeşti – Truşeşti – Buhăceni – Dîngeni – Hăneşti – Săveni completând cu rute adiacente Răuseni – Călăraşi-Todireni – Suliţa – Blândeşti - Botoşani - Dîngeni – Mihălăşeni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Drumurile judeţene din Buzău intră în reabilitare. Va fi turnat asfalt nou pe o lungime de peste 37 de kilometri

Când ar putea intra în reabilitare DN 71 Târgovişte – Sinaia

Starea drumurilor din judeţ, principala nemulţumire a moroşenilor în 2014. 34 de petiţii pentru Consiliul Judeţean

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite