Botoşani: Ambasadorul SUA s-a rugat astăzi la mormântul strămoşilor săi (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark H. Gitenstein a recunoscut în mai multe rânduri că are origini botoşănene şi a ţinut neapărat să viziteze locurile natale ale străbunicului său  Louis Bralower,   plecat spre America în anul 1880.

Împreună cu soţia şi o verişoară de a sa, diplomatul american  avut programată astăzi o vizită privată în Botoşani.  Fiind evreu, prima dată a vizitat Marea Sinagogă din Botoşani unde a fost primit de către membrii comunităţii evreieşti.

image

Dimplomatul american a fost plăcut suprins după ce i-a fost dăruită o copie a  certificatului de deces al stră-străbunicului său.  Documentul a fost descoperit la Arhivele Statului de către  Gustav Finkel, consilier al comunităţii evreieşti din Botoşani, care studiat arborele genealogic al oficialului SUA.

image

Profund marcat, diplomatul american a atins cu mâna şi documentul orginal, îmrumutat de la Arhivele Statului şi a exclamat că în acest fel a putut restabili o legăură cu familia sa. „Sunt convins că străbunicul meu nu se gândea ca stră-strănepotul său va ajunge în România ca ambasador al SUA. Aceasta este o poveste frumoasă între România şi Statele Unite. Tata ar fi fost foarte mândru şi fericit să mă vadă aici", a spus  Mark Gitenstein.

image

Ambasadorul a vizitat apoi cimitirul evreiesc unde a avut ocazia pentru prima dată în viaţa sa să se roage la mormântul unei rude îndepărate, Richel Bralever, decedată în 1915. Împreună cu soţia sa, Mark H. Gitenstein a rostit o rugăciune în limba ebraică. „Este o rugăciune care celebrează viaţa, nu moartea, iar astăzi în Botoşani am văzut foarte multă viaţă. Nu sunt un oaspete ci un membru al comunităţii de aici. ", a spus diplomatul american.  

image

Mark H. Gitenstein a aflat la Botoşani  că în România sunt 825 de cimitire evreieşti şi doar 675 mai sunt în localităţi în care trăiesc evrei. Multe dintre aceste cimitire sunt neîngrijite din lipsă de fonduri, fapt care l-a determinat pe diplomat să promită că va cere sprijinul americanilor să ajute financiar comunitatea evreilor din România.

image
Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite