Achiziţii publice numai la vedere. Primarul obligat să ofere explicaţii detaliate ori de câte ori foloseşte fonduri din bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali din botosani au votat pentru transparenta achiztiilor publice FOTO Adevarul
Consilierii locali din botosani au votat pentru transparenta achiztiilor publice FOTO Adevarul

Consilierii locali PNL şi PDL au convocat o şedinţă extraordinară prin care au impus o hotărâre a transparenţei achiziţiilor publice la Primăria Botoşani. Cu alte cuvinte botoşănenii ar urma să fie informaţi pe site-ul Primăriei despre fiecare ban cheltuit de edili din bugetul local. Singurii care s-au opus acestei hotărâri au fost consilierii PSD.

Viceprimarul Cătălina Lupaşcu împreună cu un grup de consilieri locali PNL şi PDl au iniţiat un proiect de hotărâre pentru transparenţa achiziţiilor publice, în timp ce primaru Ovidiu Portariuc a plecat în concediu. 

Cu alte cuvinte orice licitaţie şi orice cheltuială făcută din banul public ar trebui anunată şi detaliată pe site-ul Primăriei de funcţionarii instituţiei. ”Ca să se ştie pe ce se duc banii cetăţenilor şi dealtfel multe primării din ţară fac acest lucru. Este vremea să se întâmple şi la noi ca să nu mai fie semne de întrebare privind cheltuirea banului public”, a explicat Cătălina Lupaşcu. 

Totodată consilierul local Florin Ghiorghiţă, susţine că ar fi fost licitaţii care nici măcar nu au fost anunţate. Proiectul de hotărâre a fost înaintat votului consilierilor locali convocaţi astăzi în cadrul unei şedinţe extraordinare. Consilierii PSD s-au opus acestui proiect de hotărâre considerându-l inutil . ”A fost mereu transparenţă la Primărie privind achiziţiile publice. Este inutil”, a precizat fostul viceprimar PSD Cosmin Andrei. 

Totodată consilierii PSD ca şi angajaţiid e la achiziţii publice au scos în evidenţă faptul că nu este destul personal pentru a face update în permanenţă cu privire la toate detaliile achiziţiilor publice şi că defapt această hotărâre nu face decât să îngreuneze serviciul public. Totodată consilierul local PSD Mihai Tincu a ţinut să amâne luarea unei decizii până la venirea primarului Ovidiu Portariuc, plecat în concediu. 

Opoziţia nu a cedat, s-a votat proiectul de hotărâre şi a fost adoptat cu 12 voturi pentru, 7 abţineri şi un vot împotrivă. Cu alte cuvinte de mâine angajaţi din Primărie trebuie să ofere toate detaliile privind achiziţiile publice ale municipalităţii.

citiţi şi:

Percheziţii la DGASPC Giurgiu şi la mai multe firme, într-un dosar privind atribuirea unor contracte

Schemele prin care sunt fraudate licitaţiile publice. Mita poate ajunge la 40% din valoarea contractelor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite