A început lupta pentru supravieţuire a oamenilor străzii. Poliţiştii au găsit la Botoşani 11 oameni fără adăpost în pragul hipotermiei

0
0

Temperaturile scăzute de la începutul acestui an fac viaţa un calvar, oamenilor străzii. Poliţiştii au găsit printre dărâmături şi clădiri în construcţie, 11 oameni fără adăpost, degeraţi şi chirciţi pe sub pături şi zdrenţe luate din containere. Cinci dintre aceştia au preferat să-şi rişte viaţa în gerul de afară.

În ultima săptămână, temperaturile au scăzut drastic în judeţul Botoşani. Gerul muşcător şi zilele îngheţate au luat locul ceasurilor primăvăratice de decembrie. Pentru oamenii străzii, gerul este un adevărat coşmar şi de multe ori reprezintă viziunea morţii. 

Cum dă îngheţul se retrag în subsoluri, ruine, case abandonate sau canale dezafectate. Cu pături şi plapume rufoase, scoase din containere sau primite pomană, încearcă să rămână în viaţă până la venirea primăverii. 

Lupta cu gerul printre gunoaie şi zdrenţe

Este o luptă pe viaţă şi pe moarte cu frigul. Pe mulţi dintre cei numiţi de trecători ”boschetari”, iarna îi mutilează, lăsându-i fără degete sau picioare din cauza degerăturilor. Spirtul şi alte substanţe bogate în alcool sunt pasate din mână-n mână în adăposturile improvizate. Poliţiştii locali ştiu că trebuie să-i caute. 

După ce au scotocit toate beciurile şi ruinele au găsit 11 oameni ai străzii, înghesuiţi, cu plapume şi covoare vechi, încercând să lupte cu gerul. Le-au oferit posibilitatea să meargă la un spital pentru îngrijiri medicale dar şi un adăpost temporar, măcar până la primăvară. Şase dintre ei au acceptat să părăsească adăpostul plin cu gunoaie, pentru a fi siguri că vor supravieţui în această iarnă. Temporar aceştia vor putea fi cazaţi şi la adăpostul de noapte aflat în subordinea Primăriei Botoşani.

Îşi riscă viaţa pentru un loc lângă container

Ceilalţi 5 oameni ai străzii au preferat să înfrunte gerul, sub cerul liber. Sunt mai rezistenţi şi preferă să se joacă cu moartea, decât să-şi piardă locul la container şi în adăpost. Şi acest lucru face parte din acest ciclu al supraviţuirii sub cerul liber. În rândul oamenilor străzii există o lege nescrisă, unde funcţionează şi jocul copilăresc ”cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare”. Cu alte cuvinte, dacă părăsesc chiar şi temporar locul din adăpost şi de la containerele ”arondate” acestuia, riscă să-l piardă.

Locuri pentru oamenii străzi în internate

Cei 11 oameni ai străzii sunt doar o parte din nefericiţii soartei care trăiesc sub cerul liber din Botoşani. Împânzesc tot judeţul, iar de obicei iarna îngheaţă de frig. Prefectul judeţului spune că în acest an le-a pus la dispoziţie şi camere în cadrul internatului de la Liceul Textil din municipiul Botoşani. Pentru cei care se vor îndura să-şi părăsească adăposturile pentru a supravieţui. ” Am cerut la Inspectoratul Şcolar să ne transmită câte locuri de cazare pot fi disponibile atunci când numărul oamenilor străzii depăşeşte locurile de la adăposturile de noapte”, precizează prefectul Costică Macaleţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 

Sute de persoane fără adăpost au fost cazate în centrele sociale ale Capitalei

Revelion pentru oamenii străzii, la centrul de zi şi de noapte al Primăriei Buzău

Mai multe - Botoşani

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite